Пређи на садржај

Пређи на садржај

ИНДОНЕЗИЈА

Општи подаци о Индонезији

Општи подаци о Индонезији

Природне одлике. Индонезија се налази са обе стране екватора, између Аустралије и континенталног дела Азије. Она је највећи архипелаг на свету. На већини од њених 17 500 острва, налазе се стеновите планине и густе тропске шуме. То је подручје с највише активних вулкана на свету (више од 100).

Становништво. Индонезија је четврта земља на свету по броју становника (после Кине, Индије и Сједињених Држава). У њој има више од 300 етничких група. Више од половине становништва чине Јаванци и Сунди.

Религија. Око 90 посто становника су муслимани. Остали становници се изјашњавају као хиндуси, будисти и хришћани. Многи се држе традиционалних веровања и обичаја.

Језик. У Индонезији се говори више од 700 језика. Службени језик је индонежански, који потиче од малајског. Међутим, многи у кругу породице причају неким локалним језиком.

Привреда. Многи се баве земљорадњом или трговином. Земља је богата рудним благом, дрвном грађом, нафтом, природним гасом и један је од највећих светских произвођача каучука и палминог уља.

Исхрана. Индонежанска кухиња базира се на пиринчу. Нека популарна јела су наси горенг (пржени пиринач с јајима и поврћем), сате (ражњићи на роштиљу) и гадо-гадо (салата с преливом од кикирикија).

Клима. Топла и влажна. Због монсунских ветрова, постоји сушни и кишни период. Олује су честа појава.