Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта рећи о електронским игрицама?

Шта рећи о електронским игрицама?

30

Шта рећи о електронским игрицама?

„КОМПЈУТЕРСКЕ игрице су феноменална ствар“, каже дечко по имену Брајан. „Можеш да радиш оно што никада не би радио у стварном свету, пошто би због тога упао у озбиљне проблеме.“ Дебора такође воли да игра компјутерске игрице, али додаје и реч упозорења: „Оне могу одузети много времена и довести чак до зависности.“

Електронске игрице су несумњиво више од модерне забаве. Оне могу изоштрити твоје вештине и убити досаду. Могу учинити и више од тога. Те игрице могу побољшати твоје рефлексе. Неке ти чак могу помоћи да се побољшаш у читању и математици. Такође, најновија игрица ће вероватно бити главна тема разговора у школском дворишту. Ако си је играо, имаш о чему да разговараш са својим друговима.

Наравно, уколико мудро изабираш, моћи ћеш да пронађеш игрицу која је и занимљива и прихватљива. Међутим, зашто је потребно бити опрезан?

Мрачна страна игрица

Нажалост, нису све електронске игрице безопасна забава. Велики део данашње електронске забаве унапређује оно што Библија назива ’делима тела‘, то јест нечистим поступцима које Бог осуђује (Галатима 5:19-21).

Осамнаестогодишњи Адријан каже за једну хит игрицу да приказује „борбе уличних банди, коришћење дроге, секс, простачки говор, ужасно насиље, крв и крвопролиће“. Неке игрице величају окултизам. Поред тога, претходна игрица у односу на неку нову, делује веома наивно. Многе од тих насилних игрица могу се играти преко Интернета с другим корисницима. Тиме играње поприма једну потпуно нову димензију. „Док седиш за компјутером у својој кући“, каже Џејмс који има 19 година, „можеш се надметати с људима с другог краја света.“

Вишекорисничке онлајн игрице су постале веома популарне. У њима учесници креирају своје онлајн измишљене ликове који могу бити људи, животиње или нека необична створења. Ти ликови настањују виртуелни свет који посећује на хиљаде играча. У том измишљеном свету много тога је преузето из стварног живота као што су продавнице, аутомобили, куће, ноћни клубови, јавне куће. Играчи тих игрица могу да шаљу инстант поруке једни другима док њихови компјутерски дизајнирани ликови, такозвани аватари, поступају по њиховим наредбама.

Мафијаши, макрои, проститутке, гангстери, варалице и убице само су неки од мрачних ликова који настањују тај виртуелни свет. Играчи се упуштају у оно што никада не би учинили у стварном животу. Довољно је само неколико откуцаја на тастатури и аватари се могу упустити у сексуалне односе, док они који играју игрицу шаљу једно другом инстант поруке развратног садржаја. Неке игре омогућују играчима да њихови аватари имају сексуалне односе с аватарима који личе на децу. Критичари су с правом забринути што људи од тако перверзних ствари праве игру!

Зашто је важно шта ћеш изабрати

Они који играју такве насилне игрице или игрице неморалног садржаја могу рећи: „Нико није повређен. То није стварно. У питању је само игра.“ Али, немој да те превари такво погрешно размишљање!

Библија каже: „И дете делима својим показује да ли ће дело његово бити чисто и право“ (Пословице 20:11). Ако играш насилне и неморалне игрице, може ли се за тебе рећи да си чист и честит? Скоро сва истраживања показују да насилна електронска забава подстиче агресивно понашање оних који је гледају. У ствари, неки стручњаци кажу да електронске игре због своје интерактивне природе могу имати већи утицај од телевизије.

Играње насилних или неморалних игрица јесте попут играња с радиоактивним отпадом — штетне последице можда нису одмах уочљиве, али су неминовне. Шта се дешава? Излагање радијацији може уништити слузокожу желуца и тако омогућити цревним бактеријама да доспеју у крвоток и изазову обољење. Слично томе, излагање графичком сексу и страшном виртуелном насиљу, може уништити твој „осећај за оно што је честито“ и учинити да телесне жеље завладају твојим размишљањем и поступцима (Ефешанима 4:19; Галатима 6:7, 8).

Коју игрицу да изаберем?

Уколико ти родитељи дозвољавају да играш електронске игрице, како можеш да знаш коју да изабереш и колико времена да јој посветиш? Постави себи следећа питања:

Како ће мој избор утицати на то како Јехова гледа на мене? „Јехова испитује и праведнога и злога, а онога ко воли насиље, силно мрзи душа његова“, каже се у Псалму 11:5. Што се тиче оних који се упуштају у окултизам, Божја Реч каже: „Ко год тако нешто чини одвратан је Јехови“ (Поновљени закони 18:10-12). Уколико желиш да будеш Божји пријатељ, треба да послушаш савет из Псалма 97:10: ’Мрзи оно што је зло!‘

Како ће игрица утицати на моје размишљање? Запитај се: „Хоће ли ми играње ове игрице олакшати или отежати да ’бежим од блуда‘?“ (1. Коринћанима 6:18). Игрице у којима си изложен сексуално провокативним ликовима или разговорима неће ти помоћи да размишљаш о оном што је праведно, чисто и честито (Филипљанима 4:8).

Колико ћу времена провести у игрању игрице? Чак и најбезазленија игрица може одузети много времена. Зато израчунај колико времена трошиш на игрице. Да ли ти оне краду време од других важнијих активности? Уколико водиш евиденцију о томе колико времена трошиш на игрице то ће ти помоћи да исправно поставиш приоритете (Ефешанима 5:16).

Наравно, Библија не каже да цео живот треба да посветиш учењу или раду. Она нас подсећа да постоји „време кад се смеје... и време кад се игра“ (Проповедник 3:4). Вредно је запазити да израз „кад се игра“ обухвата и физичку активност. Према томе, зашто се не би понекад у слободно време бавио неком игром која укључује физичку активност уместо да седиш испред екрана?

Донеси мудру одлуку

Без сумње, играње електронских игрица може бити забавно, посебно ако ти иде од руке. Управо ту лежи један важан разлог због ког треба да будеш мудар у избору игрица. На пример, постави себи следеће питање: ’Који ми школски предмети иду од руке?‘ Зар нису то обично они које волиш? У ствари, обично је тако да што више волиш неки предмет, то он оставља већи траг на теби. Сада се запитај: ’Коју игрицу највише волим? Какав траг она оставља на мени, то јест шта учим из ње?‘

Уместо да играш неку игрицу само зато што је играју и твоји другови, ти буди одлучан да на темељу чињеница сам одлучиш у тој ствари. Што је најважније, примењуј следећи библијски савет: ’Испитај шта је угодно Господу‘ (Ефешанима 5:10).

У СЛЕДЕЋЕМ ПОГЛАВЉУ

Волиш музику и то је сасвим нормално. Али, да ниси можда њен роб?

КЉУЧНИ СТИХ

„Ви који волите Јехову, мрзите оно што је зло!“ (Псалам 97:10)

САВЕТ ПЛУС

Напиши кратак преглед сваке игрице коју желиш да играш, резимирајући циљ игре и начине на које ће бити остварен тај циљ. Упореди то што си записао с библијским начелима изнесеним у овом поглављу и онда види да ли је та игрица прикладна.

ДА ЛИ СИ ЗНАО... ?

У Амстердаму је 2006. отворена прва клиника у свету само за рехабилитацију зависника од електронских игрица.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА АКЦИЈУ!

Уколико неки друг жели да играм насилну или неморалну електронску игрицу рећи ћу му ․․․․․

Играње игрица ћу ограничити на ․․․․․ недељно и то ћу постићи тако што ћу ․․․․․

Шта бих о овој теми волео да питам родитеље ․․․․․

ШТА БИ РЕКАО?

Како електронске игрице могу утицати на размишљање и осећања неке особе?

Зашто је важно узети у обзир Јеховина морална мерила при избору неке игрице?

Како би могао помоћи млађем брату или сестри који не може да се одвоји од игрице за коју знаш да није у реду?

[Истакнути текст на 249. страни]

Многе игрице те отупљују према насиљу, вулгарном говору и неморалу, што може довести до тога да постанеш попустљив и на другим подручјима живота. Треба да будеш веома опрезан док бираш коју ћеш игрицу играти‘‘(Ејми)

[Слика на 250. страни]

Играње насилних и неморалних игрица је као играње с радиоактивним отпадом — последице се можда не виде одмах, али су неминовне