Пређи на садржај

Пређи на садржај

1. ДЕО

„Потражићу изгубљену“

„Потражићу изгубљену“

Замислите једно јагње које се током испаше случајно удаљило од стада. Преплашено је пошто на видику нема ни других оваца, а ни пастира. Сумрак га затиче у долини у којој лако може постати плен неке звери. А онда чује познат глас — глас свог пастира како га дозива. Угледавши јагње, пастир му брзо прилази, ставља га у набор своје хаљине и носи кући.

ЈЕХОВА је у више наврата о себи говорио као о једном таквом пастиру. Он је у својој Речи дао следеће обећање: „Ја ћу потражити своје овце и побринућу се за њих“ (Језекиљ 34:11, 12).

„Овце паше моје“

Ко сачињава Јеховино стадо? Једноставно речено, сви они који га воле и који му служе. У Библији пише: „Дођите да га обожавамо и да му се поклонимо. Клекнимо пред Јехову, Творца нашега. Јер је он Бог наш, а ми смо народ паше његове и овце које чува рука његова“ (Псалам 95:6, 7). Попут дословних оваца, Јеховине слуге послушно иду за својим Пастиром. То наравно не значи да никада не праве грешке. У Светом писму стоји да су Божје слуге понекад биле попут оваца „које су расејане“, као и попут изгубљених и „залуталих оваца“ (Језекиљ 34:12; Матеј 15:24; 1. Петрова 2:25). Па ипак, Јехова никада не губи наду да ће му се они који су се удаљили од њега једног дана вратити.

Да ли још увек гледате на Јехову као на свог Пастира? Зашто се може рећи да Јехова попут пастира брине о нама? Размотримо следећа три разлога:

Пружа нам духовну храну. Јехова је рекао: „Пашћу их на добрим пашњацима [...] Тамо ће почивати у добром тору и пашће на обилним пашњацима по Израеловим горама“ (Језекиљ 34:14). Он нам редовно пружа разноврсну и правовремену духовну храну. Вероватно можете да се сетите неког чланка, говора или филма у коме сте препознали одговор на своје молитве. Сигурно сте тада били уверени у то да је Јехови заиста стало до вас.

Штити нас и подупире. Јехова је обећао: „Потражићу изгубљену, довешћу назад одлуталу, превићу рањену и ојачаћу болесну“ (Језекиљ 34:16). Он јача оне који посустају због животних брига. Превија оне који су рањени и помаже им да се опораве чак и ако су их повредили њихови суверници. Осим тога, онима који су одлутали и који се можда боре с негативним емоцијама он помаже да му се врате.

Њему је заиста стало до нас. Јехова је рекао: „Избавићу их из свих места по којима су се разишле [...] Потражићу изгубљену“ (Језекиљ 34:12, 16). Јехова не гледа на изгубљену овцу као на изгубљен случај. Он добро зна кад нека овца није у стаду, спреман је да је потражи и радује се кад је пронађе (Матеј 18:12-14). Оне који му служе назива ’овцама својим, овцама паше своје‘ (Језекиљ 34:31). Те речи се односе и на вас.

Јехова не гледа на изгубљену овцу као на изгубљен случај. Он се радује кад је пронађе.

„Дај нам нове дане попут оних што су некад били“

Зашто вас Јехова моли да му се вратите? Зато што жели да будете срећни. Он је рекао да ће на његово стадо доћи „киша благослова“ (Језекиљ 34:26). То нису празне речи. Нема сумње да сте се лично уверили у њихову истинитост.

Размислите о свему што сте доживели зато што сте упознали Јехову. Примера ради, како је на вас утицало то што сте сазнали дивну истину о Божјем имену и о томе каква је Божја намера с људима? Да ли се сећате колико вам је било лепо међу браћом и сестрама на већим скуповима и конгресима? Вероватно сте били срећни и истински задовољни када сте наишли на особу која је хтела да сазна нешто више о доброј вести.

Такву радост можете поново доживети. У древно доба, један Божји слуга је у молитви рекао: „Јехова, доведи нас натраг к себи, и ми ћемо се радо вратити. Дај нам нове дане попут оних што су некад били“ (Тужбалице 5:21). Јехова је услишио ту молитву и његов народ му је поново радосно служио (Немија 8:17). Он ће и вама помоћи да му поново служите и будете срећни.

Међутим, иако вероватно желите да се вратите Јехови, то је лакше рећи него учинити. У наставку ће бити речи о томе које препреке стоје на том путу и како их можете савладати.