Пређи на садржај

Пређи на садржај

1. ДЕО

Бог пружа помоћ за срећан брак

Бог пружа помоћ за срећан брак

„Њихов створитељ [их је] у почетку начинио као мушкарца и жену.“ (Матеј 19:4)

Јехова Бог * је закључио први брак. Библија нам каже да је он створио жену и „довео је човеку“. Адаму је било веома драго, па је рекао: „Ево напокон кости од мојих костију и меса од мог меса“ (Постанак 2:22, 23). Јехова и данас жели да брачни парови буду срећни.

Када двоје ступе у брак, можда мисле да ће све бити савршено. Међутим, чињеница је да ће чак и муж и жена који се воле имати проблема (1. Коринћанима 7:28). У овој брошури ћете пронаћи библијска начела која, ако се примењују, могу допринети срећи у браку и породици (Псалам 19:8-11).

1. ПРИХВАТИТЕ УЛОГУ КОЈУ ВАМ ЈЕ ЈЕХОВА ДОДЕЛИО

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. Муж је поглавар породице (Ефешанима 5:23).

Мужеви, Јехова очекује да саосећајно бринете о својој жени (1. Петрова 3:7). Он ју је створио тако да с вама чини једну хармоничну целину. Зато он жели да поштујете њено достојанство и да је волите (Постанак 2:18). Због љубави ћете бити спремни да њено добро стављате испред свог (Ефешанима 5:25-29).

Жене, Јехова очекује да поштујете мужа и помажете му да испуни своју улогу (1. Коринћанима 11:3; Ефешанима 5:33). Подржите његове одлуке и целим срцем сарађујте с њим (Колошанима 3:18). Жена која тако чини биће лепа у очима свог мужа, а такође и у Јеховиним очима (1. Петрова 3:1-6).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Питајте брачног друга у чему се можете побољшати. Пажљиво слушајте и дајте све од себе у том погледу.

  • Будите стрпљиви. Требаће вам времена да научите како да једно друго учините срећним.

2. УЗИМАЈТЕ У ОБЗИР ОСЕЋАЊА БРАЧНОГ ДРУГА

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. Размишљајте о томе шта је добро за вашег брачног друга (Филипљанима 2:3, 4). Будите благи према њему, имајући на уму да Јехова то очекује од својих слугу (2. Тимотеју 2:24). „Неко ко непромишљено говори као да мачем пробада, а језик је мудрих лек.“ Зато мудро бирајте речи (Пословице 12:18). Јехова ће вам својим духом помоћи да у говору показујете љубазност и љубав (Галатима 5:22, 23; Колошанима 4:6).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Пре него што започнете разговор о важним стварима, молите се за мир и отворен ум.

  • Пажљиво размислите шта ћете рећи и како ћете то рећи.

3. ЈАЧАЈТЕ ЗАЈЕДНИШТВО

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. Када ступите у брак, постајете „једно тело“ с брачним другом (Матеј 19:5). Али још увек сте две особе и понекад ћете имати различита гледишта. Зато треба да научите како да међусобно усагласите размишљања и осећања (Филипљанима 2:2). То је нарочито важно када доносите одлуке. Библија каже: „Саветовањем настају успешне замисли“ (Пословице 20:18). Нека вас библијска начела воде док заједно доносите важне одлуке (Пословице 8:32, 33).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Делите своја осећања с брачним другом, а не само информације и гледишта.

  • Договарајте се са супружником пре него што се на нешто обавежете.

^ одл. 4 Јехова је Божје име, као што се може видети у Светом писму.