Пређи на садржај

Пређи на садржај

Има пуно посла око реновирања подружнице у Јапану (лево) и проширења подружнице у Анголи (десно)

КАКО СЕ КОРИСТЕ ВАШИ ПРИЛОЗИ

Изградња објеката који подупиру проповедање

Изградња објеката који подупиру проповедање

20. ОКТОБАР 2023.

Водеће тело радо користи добровољне прилоге како би се изградили објекти који подупиру проповедање. На пример, током службене 2023. године, подружнице су преко својих правних тела потрошиле више од 470 милиона евра на куповину, градњу, реновирање и одржавање Дворана Краљевства и Конгресних дворана широм света. У овај износ није урачунат новац који свака скупштина троши да би се одржавале дворане.

Осим тога, широм света се од добровољних прилога граде и одржавају подружнице у којима се организује и подупире проповедање. Пошто су послови у подружници доста поједностављени, део прилога се може преусмерити на градњу и реновирање Дворана Краљевства и Конгресних дворана. Ипак, и даље се доста средстава издваја за поправку, реновирање и пресељење подружница. Зашто су ти пројекти важни? Која је улога подружница у подупирању проповедања? Хајде да видимо одговоре на та питања.

„Стари сјај“

Многе подружнице су преко 30 или 40 година старе. Николас из Међународног центра за пројектовање и градњу каже: „Чак и зграде које се добро одржавају с временом старе и пропадају. Реновирање помаже да им се врати стари сјај како би и даље биле функционалне.“

Бетелски објекти такође треба да се адаптирају како би удовољавали тренутним потребама организације. Од када су многе подружнице изграђене, број објавитеља широм света је знатно порастао. Зато је потребно више волонтера који ће радити у подружницама. Због тога су објекти који су некада били довољно велики сада постали тесни.

Безбедност је још један веома важан фактор. Док дубље залазимо у последње дане, све чешће нам прете природне катастрофе (Лука 21:11). Захваљујући новим грађевинским техникама током реновирања, објекти су безбеднији за оне који раде у њима. Такође су боље опремљени како би служили као центри за пружање хуманитарне помоћи и организовање проповедања након природне катастрофе.

„Јехова је стајао иза те одлуке“

Водеће тело је одобрило велике грађевинске радове у 43 подружнице током службене 2023. године. То значи да су радови у току у готово половини Бетела широм света. Запазите неколико примера који показују колико је важан посао који се обавља.

Ангола. Мет, члан Одбора подружнице у Анголи, каже: „На посебан начин смо видели како се испуњава пророчанство из Агеја 2:7. За само десет година, број објавитеља у Анголи је порастао за 60 процената! Због тога је било потребно да се број бетелских радника утростручи. Међутим, објекти нису били довољно велики да приме толики број људи. Због тога су многи бетелски радници понели огроман терет често радећи прековремено.“

Нови канцеларијски простор (десно) доприноси продуктивности

Неколико браће је добило задатак да испита како би се на најбољи начин могло удовољити тој потреби. У почетку су сматрали да би најбрже и најпрактичније било да се реновира постојећа зграда подружнице. Међутим, када су мало детаљније све то испитали, установили су да се реновирањем не би на најбољи начин искористили добровољни прилози. Зато су препоручили да се купи и реновира једна оближња зграда. „Када је пред Одбор подружнице први пут изнет предлог да се купи и реновира једна зграда, бринули смо да то неће тако добро одговарати нашим потребама као зграда коју смо сами изградили“, каже Мет. „Али сада видимо да је то било баш оно што нам је требало. Јехова је стајао иза те одлуке.“

Монтажни објекти на имању подружнице могу да приме више волонтера

У будућности ће вероватно подружници требати додатни простор. Па ипак, нова зграда, заједно са монтажним објектима на имању Бетела и изнајмљеним становима, сада омогућавају подружници да подупире раст на подручју.

Много сестара радосно учествује у реновирању подружнице у Анголи

Јапан. Подружница је изграђена пре скоро 40 година и у већини њених објеката никада није било већег реновирања. Иако је пуно труда уложено у одржавање тих зграда, оне се већ користе доста дуже него што је предвиђено. Зато је било потребно велико реновирање.

И сам живот у Бетелу се мењао током година. До 2015, сва јела су се припремала за бетелску породицу, тако да су бетелске собе имале само чајну кухињицу. Сада бетелски радници сами себи спремају већину оброка и зато је у собама направљена већа кухиња. Кумико, сестра која служи у подружници у Јапану, каже: „Захваљујући овој новој кухињи, сада се стварно осећам као код куће и лакше ми је да се прилагодим променама.“

Нове кухиње (десно) више одговарају потребама бетелске породице

Рад који се обавља у подружници у Јапану представља важан део проповедања широм света (Матеј 28:19, 20). Јапан је једна од само две подружнице у којима се штампа комплетна Библија. Зато је у реновирање укључена и уградња система за сакупљање прашине и отпадака папира који доприноси безбедности свих који раде у штампарији. Куповина и уградња овог система кошта скоро 950 000 евра, али захваљујући њему, штампарија ће и даље моћи да производи духовну храну и затим је отпрема до скупштина.

Систем за сакупљање прашине и отпадака папира доприноси безбедности радника у штампарији

Браћа су се побринула да се не престане са штампањем Библије док трају радови. Треј, члан Одбора подружнице у Јапану, каже: „Док су трајали радови, наша организација је издавала више Библија него раније, јер је и потражња широм света била већа. Да би се ускладило постављање нове опреме и штампање литературе, била је неопходна добра сарадња између многих бетелских одељења и извођача радова.“ Упркос свим тим отежаним околностима, скоро 220 000 Библија је било штампано сваког месеца, у периоду између марта и августа 2023, док су радови били у пуном јеку. И сав тај посао је био завршен у оквиру предвиђеног буџета.

Уштеда енергије је још једна важна одлика овог пројекта. Биће постављени нови соларни панели који ће уштедети у просеку око 113 000 евра сваке године. Такође ће бити уграђени прозори са трослојним стаклима, чиме ће се додатно уштедети енергија и смањити трошкови за неких 9 500 евра годишње. Све ове мере уштеде енергије повећавају трошкове пројекта, али процењено је да ће се захваљујући томе уштедети више од 3,3 милиона евра током животног века ових панела и прозора. Све то такође доприноси очувању животне средине.

Нови прозори са троструким стаклом штеде енергију

„Има још много посла“

Реновирање ове две подружнице показује колико тога треба да се уради да би један Бетел удовољавао потребама на подручју. Широм света има много таквих пројеката. „Доста тога је урађено, али има још много посла“, каже Арон из Међународног центра за пројектовање и градњу. Како ће се сав тај посао обавити? Он каже: „Осим великодушних прилога којима се финансирају овакви пројекти, много се цени и спремност свих оних који су се организовали тако да могу да помажу на овим пројектима. Верујемо да ће се још многи ставити на располагање. Спремност браће и сестара да помогну, како у радовима тако и финансијски, представља снажан доказ Јеховине подршке“ (Псалам 110:3).

Реновирање и изградња наших објеката могући су захваљујући вашим прилозима, од којих већину дајете путем странице donate.dan124.com. Хвала вам на вашој великодушности.