Пређи на садржај

Пређи на садржај

ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Анђели

Анђели

Анђели су били инспирација многим књижевницима, сликарима и филмским ствараоцима. Али ко су заправо они и шта данас раде?

Ко су анђели?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ

 

Свемоћни Бог је створио ова духовна бића још пре него што је створио свемир и прве људе. Они су много моћнији од људи. Исто као и Бог, живе у духовном подручју, за нас невидљивом и недоступном (Јов 38:4, 7). Библија их назива и духовима (Псалам 104:4). *

Колико има анђела? Веома много. Према једној визији записаној у Библији, око Божјег престола их има „на миријаде миријада“, то јест на десетине хиљада пута десетине хиљада (Откривење 5:11, фуснота). Ако ове речи схватимо дословно, има на стотине милиона анђела.

„Погледао сам и зачуо глас многих анђела који су били око престола [...Било их је на миријаде миријада и хиљаде хиљада.“ (Откривење 5:11)

Шта су анђели чинили у древна времена?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ

 

Бог је анђеле користио као своје гласнике, * а слао их је и да чине чуда. Примера ради, Бог је послао анђела да спречи Аврахама да жртвује свог сина Исака, и каже му како ће га благословити (Постанак 22:11-18). Мојсију се анђео појавио усред грма који је горео да би му пренео поруку која ће му променити живот (Излазак 3:1, 2). Када је пророк Данило био бачен у јаму с лавовима, Бог је послао свог анђела и затворио им уста (Данило 6:22).

„[Мојсију] се појавио Јеховин анђео у огњеном пламену из грма.“ (Излазак 3:2)

Шта анђели сада раде?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ

 

Иако не знамо шта све анђели данас раде, Библија открива да они помажу људима доброг срца да упознају Бога (Дела апостолска 8:26-35; 10:1-22; Откривење 14:6, 7).

Јехова је богобојазном Јакову дао да усни сан у ком је видео анђеле како долазе на земљу и одлазе с ње (Постанак 28:10-12). Тај сан указује на то да Јехова Бог шаље анђеле на земљу да помогну побожним људима којима је то потребно (Постанак 24:40; Излазак 14:19; Псалам 34:7).

На земљи су стајале лестве чији је врх допирао до небеса, а Божји анђели су се пењали и силазили по њима.“ (Постанак 28:12)

^ одл. 6 Из Библије сазнајемо да су се неки од њих побунили против Бога и они су названи демонима (Лука 10:17-20).

^ одл. 11 И хебрејска и грчка реч која је у Библији преведена као „анђео“ значи „гласник“.