Пређи на садржај

Пређи на садржај

Које је Божје име?

Које је Божје име?

Ако желимо некога да упознамо, вероватно ћемо га прво питати: „Како се зовеш?“ Ако бисмо поставили то питање Богу, шта би он одговорио?

Ја сам Јехова. То је име моје.“ (Исаија 42:8)

Да ли вам је то име познато? Ако није, то није ништа чудно, јер је из многих превода Библије то име изостављено, а у некима се врло ретко користи. Преводиоци га често замењују титулом „ГОСПОД“. Међутим, Божје име се у изворном тексту Библије помиње око 7 000 пута. То име се састоји од четири хебрејска сугласника која се преносе као ЈХВХ, а у српском језику најдужу историју има облик „Јехова“.

Божје име се појављује много пута у хебрејском тексту Библије, као и у многим преводима

Свитак с Мртвог мора, Псалми, први век н. е., ХЕБРЕЈСКИ

Тиндејлов превод 1530, ЕНГЛЕСКИ

Превод Рејна-Валера 1602, ШПАНСКИ

Union Version 1919, КИНЕСКИ

БОЖЈЕ ИМЕ ЈЕ ВАЖНО

Важно је самом Богу. Њему нико није дао име, већ га је он сам изабрао за себе. Јехова је објавио: „То је моје име довека и то је мој спомен из нараштаја у нараштај“ (Излазак 3:15). У Библији се Божје име појављује чешће него било која од његових титула, као што су Свемоћни, Отац, Господ и Бог. Помиње се чешће и од било ког другог властитог имена, као што је Аврахам, Мојсије, Давид и Исус. Штавише, Јехова жели да његово име свима буде познато. У Библији пише: „Да би се знало да си једино ти, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом“ (Псалам 83:18).

Важно је Исусу. Исус је у молитви Оченаш, коју је изговорио када је поучавао своје следбенике како да се моле, рекао: „Нека се свети име твоје“ (Матеј 6:9). Сам Исус се молио Богу: „Оче, прослави своје име“ (Јован 12:28). Исусу је најважније у животу било да прослави Божје име и зато је могао у молитви да каже: „Обзнанио сам им твоје име и обзнањиваћу га“ (Јован 17:26).

Важно је онима који познају Бога. Божје слуге у прошлости су разумеле да је неопходно да познају и цене Божје име како би добиле заштиту и спасење. „Јака је кула име Јеховино. У њу бежи праведник и налази заштиту“ (Пословице 18:10). „Свако ко призове Јеховино име биће спасен“ (Јоило 2:32). Библија показује да ће се по том имену препознати они који служе Богу. У њој стоји: „Сви ће народи ходити у име свог бога, а ми ћемо ходити у име Јехове, нашег Бога, довека, у сву вечност“ (Михеј 4:5; Дела апостолска 15:14).

БОЖЈЕ ИМЕ МНОГО ТОГА ОТКРИВА

Открива какав је Бог. Многи изучаваоци сматрају да име „Јехова“ значи „он проузрокује да постане“. Јехова Бог је открио нешто више о значењу свог имена када је рекао Мојсију: „Постаћу што год желим да постанем“ (Излазак 3:14). Божје име нам открива више од чињенице да је он Створитељ свега. Оно показује да он може учинити да све што је створио – живо и неживо – постане шта год је потребно како би се испунила његова намера. Док Божје титуле описују његов положај, ауторитет и моћ, једино његово име, Јехова, представља све што он јесте и што може постати.

Открива да је Богу стало до нас. Значење Божјег имена показује нам колико он брине о свему што је створио, укључујући и нас. Штавише, сама чињеница да је Бог обзнанио своје име открива да жели да га упознамо. На крају крајева, он је открио људима своје име пре него што су они и размишљали о том имену. Јасно је да Бог не жели да гледамо на њега као на неко божанство које је далеко од нас и које је немогуће упознати, већ као на стварну особу с којом можемо бити блиски (Псалам 73:28).

Тиме што га користимо показујемо да желимо да будемо блиски с Богом. Примера ради, можда сте некога замолили да вам се обраћа по имену јер желите да се спријатељите с њим. Како бисте се осећали ако он упорно не би користио ваше име? С временом бисте се вероватно запитали да ли та особа уопште жели да буде блиска с вама. Тако је и с Богом. Јехова је људима открио своје име и подстиче нас да га користимо. Ако то чинимо, показујемо да желимо да будемо блиски с њим. Он чак запажа оне који „размишљају о његовом имену“ или, како стоји у Новом српском преводу, „цене његово име“ (Малахија 3:16).

Познавање Божјег имена је веома важно, али то је тек први корак ка томе да упознамо Бога. Треба да сазнамо какав је он, то јест да боље упознамо његову личност.

КОЈЕ ЈЕ БОЖЈЕ ИМЕ? Божје име је Јехова. Значење тог имена показује да Бог може остварити оно што намерава