Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тамо где река тече узводно

Тамо где река тече узводно

Тамо где река тече узводно

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ КАМБОЏЕ

ДА ЛИ сте икада видели реку која тече узводно? А шуму која је скоро шест месеци под водом? Да ли знате да неки људи живе у кућама на сплавовима и да се, како вода опада, и они селе? Можда мислите: ’То је немогуће‘? Ако је тако, можда ћете променити своје мишљење када упознате Камбоџу током монсуна, то јест кишног периода.

Сваког дана, од средине маја до октобра, ведро јутарње небо постаје тамно и у току поподнева оно испушта огромну количину кише. Вода се прелива преко некада сувог и прашњавог тла, а реке се изливају из својих корита.

Зашто узводно?

Погледајте сада пропратну карту. Запазите место где се река Тонле Сап улива у моћну реку Меконг. Она наставља свој ток и од ње се мало даље одваја река Хау, која заједно с њом тече ка југу кроз Вијетнам, образујући огромну делту Меконга.

Убрзо након што започне кишна сезона, нижа подручја око делте бивају потопљена. Набујале воде сливају се у притоке које су током сушног периода безводне. Док сезона монсуна траје, река Тонле Сап због нагомилане количине воде не може да тече својим уобичајеним током на југ, већ креће на север. Тако ова набујала река тече узводно, све до свог уливања у језеро Тонле Сап.

Ово језеро је смештено у једној равници, око 100 километара од Пном Пена, престонице Камбоџе. Током сушне сезоне, његова површина износи око 3 000 квадратних километара. Међутим, због набујале воде током кишне сезоне површина језера се повећа четири до пет пута, тако да оно постаје највеће слатководно језеро у југоисточној Азији.

Пиринчана поља, путеви, дрвеће и села сада су потопљени. Рибари, чији су чамци пловили по води дубине један метар, сада плове изнад врхова потопљеног дрвећа, висине 10 метара! На другим местима, поплава таквих размера обично се сматра катастрофом. Међутим, становници Камбоџе углавном је сматрају благословом. Зашто?

Када је поплава благослов

Узводни ток реке Тонле Сап доводи до таложења речног наноса у басену Тонле Сап. Надаље, велики број риба из реке Меконг плива у језеро и мрести се у тој средини богатој хранљивим материјама. У ствари, за језеро Тонле Сап може се рећи да спада међу највеће изворе слатководне рибе у свету. Након кишне сезоне, вода из језера се тако брзо повуче да су рибари понекад скупљали рибе с дрвећа!

Ова поплава, до које долази једном годишње, ствара један динамичан екосистем. Дрвеће и друге биљке унутар овог подручја имају другачији циклус раста него растиње у подручјима где не долази до поплаве. Обично, тропско дрвеће спорије расте, остаје без лишћа током сушне сезоне, а затим током кишне сезоне пушта нове изданке. Насупрот томе, дрвеће у подручју Тонле Сап не остаје без лишћа све док не буде потопљено. Током кишне сезоне, раст се успорава уместо да се убрзава. Након што се воде повуку и започне сушни период, гране пуштају изданке и лишће брзо расте. Када се језеро испразни, земљиште је прекривено слојем лишћа које трули и тиме храни дрвеће и друге биљке током сушне сезоне која следи.

Живот на дрвеним стубовима и сплавовима

А како је с људима? Неки становници језера граде своје скромне домове на дрвеним стубовима. Током сушне сезоне, ове куће су шест метара изнад земље. Међутим, када поплава достигне врхунац, ниво воде је толико висок да рибарски чамци и велике металне каде којима се понекад превозе деца пристају тик уз кућни праг.

Други становници језера живе у кућама на води које се граде на сплавовима. Како се породица увећава тако се додају сплавови чиме се њихова кућа проширује. Процењује се да на језеру постоји 170 плутајућих села.

Током дана, на језеру млади и стари пецају помоћу мреже и на друге начине. У зависности од тога да ли ниво језера расте или опада, неки сплавови па и читава села плове километрима како би остали близу обале или подручја која су богатија рибом.

Дугачки кануи постају продавнице или пијаце на води, снабдевајући становништво свакодневним намирницама, чак служећи као „аутобуси“. Школарци одлазе у школе на води. Све, од биљака до људи, прати откуцаје ове реке која тече узводно.

[Мапа на 23. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Сушна сезона

Кишна сезона

КАМБОЏА

Језеро Тонле Сап

Река Тонле Сап

Река Меконг

ПНОМ ПЕН

Река Хау

Делта Меконга

ВИЈЕТНАМ

[Слика на 23. страни]

Дечак који весла на реци Тонле Сап

[Слике на 23. страни]

Фотографије једног села — током сушне и током кишне сезоне

[Извори слика на 23. страни]

Карта: Based on NASA/Visible Earth imagery; фотографије села: FAO/Gordon Sharpless