Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Тинејџери и безбедно коришћење интернета

Тинејџери и безбедно коришћење интернета

ИЗАЗОВ

Вести понекад одају утисак да је интернет рај за насилнике, сексуалне напаснике и крадљивце идентитета. Забринути сте, и то с добрим разлогом — можда је ваше дете често на интернету и изгледа да је несвесно опасности.

Па ипак, деца могу научити да безбедно користи интернет. Али најпре осмотримо шта ви као родитељи треба да знате о интернету.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

Тинејџери могу користити интернет преко мобилних уређаја. Правило да компјутер треба да се налази у кући на видном месту и даље је корисно. Али уз таблет рачунар и телефон који имају приступ интернету, ваш тинејџер може сурфовати по интернету кад год пожели — а да ви то и не знате.

Чињеница да се догађају удеси у саобраћају не значи да не треба возити ауто. Исто се може рећи и за интернет. Ваше дете треба да научи да безбедно „вози“ по интернету

Неки тинејџери су превише на интернету. „Укључим компјутер у намери да за пет минута прочитам мејлове, а онда сатима гледам клипове“, признаје једна 19-годишња девојка. „Треба ми много самоконтроле.“

Млади откривају о себи више него што треба. Злонамерне особе могу искористити коментаре и слике неког тинејџера како би сазнале где живи и иде у школу, и у које време никог неће бити код куће.

Неки тинејџери не разумеју до чега може довести оно што поставе на интернет. Све што доспе на интернет, остаје на интернету. Неки неприкладни коментари и непристојне слике открију се тек касније — можда када неки послодавац проверава особу коју жели да запосли.

И поред свих ових оправданих разлога за бригу, не заборавите следеће: Интернет није непријатељ. Оно што води до невоље јесте немудро коришћење интернета.

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Поучите дете шта су приоритети и како да мудро распореди време. Да би оно израсло у одговорну особу мора научити шта је у животу важније. Комуникација с члановима породице, домаћи задаци и кућни послови много су важнији од бесциљног сурфовања по интернету. Ако ваше дете превише времена проводи на интернету, поставите границе — ако треба, чак подесите компјутер да се аутоматски угаси у одређено време. (Библијска мисао: Филипљанима 1:10.)

Поучите дете да размисли пре него што нешто постави на интернет. Дете треба себи да постави следећа питања: ’Хоће ли овај коментар повредити некога? Како ће се ова слика одразити на мој углед? Да ли би ми било непријатно када би моји родитељи или други одрасли видели овај коментар или слику? Шта би закључили о мени? Шта бих ја мислио о ономе ко постави овако нешто?‘ (Библијска мисао: Пословице 10:23.)

Поучите дете да се у животу води принципима, а не правилима. Не можете пратити сваки корак свог детета. Осим тога, ваш циљ није да контролишете дете, већ да му помогнете да своју ’моћ запажања искуством увежба за разликовање добра од зла‘ (Јеврејима 5:14). Немојте га учити да вас слуша првенствено због правила и страха од казне, већ му помозите да изгради осећај за добро и лоше. Учите га да размишља: ’На каквом гласу желим да будем? По којим особинама желим да будем познат?‘ Циљ вам је да помогнете тинејџеру да доноси мудре одлуке, било да сте поред њега или не. (Библијска мисао: Пословице 3:21.)

„Деца знају више о техници. Родитељи знају више о животу“

За сурфовање по интернету, као и за вожњу аутом, потребно је добро процењивање, а не само добро владање техником. Због тога је ваша помоћ као родитеља од пресудне важности. То је рекла и Пари Афтаб, стручњак за безбедност на интернету: „Деца знају више о техници. Родитељи знају више о животу.“