Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

КИНА

У Пекингу је стопа развода била за 41 посто већа током првих девет месеци 2013. године у односу на исти период 2012. Стручњаци сматрају да је до тог пораста вероватно дошло због парова који се разводе у жељи да избегну недавно уведени порез од 20 посто на капиталну добит приликом продаје куће.Под одређеним условима, тај порез се може избећи када разведени парови који имају две некретнине продају једну од њих.

Свет

Уједињене нације предлажу да се у људској исхрани чешће користе инсекти како би се сузбила глад. У недавном извештају је речено да јестиви инсекти представљају „могућу замену за конвенционалну производњу меса“, јер су веома хранљиви, а притом се хране оним што је нејестиво за човека. Међутим, у извештају се такође признаје да „у неким културама постоји одбојност према коришћењу [инсеката] у исхрани“.

Канада

Клинике за вантелесну оплодњу се боре са законском и моралном дилемом, наиме, шта урадити са замрзнутим људским ембрионима, чијим се „власницима“ изгубио сваки траг. Према неким подацима, само у једној клиници се налази 1 000 живих ембриона који припадају пацијентима који су се подвргли вантелесној оплодњи, а затим „просто нестали“.

Ирска

Католици из Ирске су морали да бирају између црквеног и једноставног грађанског венчања све до 2013, од када постоји могућност да једна хуманистичка група обавља грађанска венчања с више церемонија. Према Ројтерсу, они који обављају таква венчања „не могу све да постигну, јер многи желе нешто више од обичног грађанског венчања код матичара, али ипак не желе црквена обележја“.