Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КАД НАС ПОГОДИ ТРАГЕДИЈА

Губитак вољене особе

Губитак вољене особе

Роналдо из Бразила доживео је тешку саобраћајну несрећу у којој су погинули његов отац, мајка и још три члана породице. „Провео сам у болници два месеца пре него што су ми рекли да су они настрадали“, каже он.

„Испрва нисам могао да верујем да их више нема. Како је могуће да су сви погинули? Кад сам схватио да је то ипак истина, нисам могао доћи к себи. Никада нисам осетио такав бол. Једноставно ми се није живело. Месецима сам сваког дана плакао! Кривио сам себе што сам дао другоме да вози ауто. Да сам ја возио, можда би још били живи.

„Од тада је прошло шеснаест година. Иако успевам да функционишем, њихова смрт је оставила велику празнину у мом срцу.“

КАКО ПОДНЕТИ ГУБИТАК

Немојте гушити бол. У Библији стоји да постоји „време кад се плаче“ (Проповедник 3:1, 4). Роналдо каже: „Кад год ми се плакало, ја сам плакао. Нисам ни могао да задржим сузе, а и било ми је лакше кад се исплачем.“ Наравно, не тугујемо сви на исти начин. Ако неко не показује тугу, то не значи да потискује осећања. Не треба на силу плакати.

Немојте се изоловати (Пословице 18:1). „Иако ми је највише пријало да будем сам, нисам се изоловао“, каже Роналдо. „Други су ме посећивали и ја сам их радо примао. Такође сам са супругом и блиским пријатељима разговарао о томе како се осећам.“

Немојте се узрујавати ако неко каже нешто погрешно, као на пример: „Није све тако црно.“ Роналдо се присећа: „Некад су други рекли нешто што је требало да ме утеши, али је то имало супротан ефекат.“ Немојте се концентрисати на речи које су вас заболеле, већ послушајте следећи библијски савет: „Не узимај к срцу сваку реч коју људи кажу“ (Проповедник 7:21).

Сазнајте шта се догађа с мртвима. Роналдо каже: „У Проповеднику 9:5, Библија показује да се мртви не муче, и то ми пружа унутрашњи мир. Библија такође говори о томе да ће доћи до ускрсења и да ће мртви оживети. Зато на моје вољене умрле гледам као да су отишли на један далек пут“ (Дела апостолска 24:15).

Да ли сте знали? Библија обећава да ће доћи време кад ће Бог „уништити смрт“ * (Исаија 25:8).