Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ ИМАТЕ КОНТРОЛУ НАД СВОЈИМ ЖИВОТОМ?

Изазов: Превише обавеза

Изазов: Превише обавеза

ПОТРЕБНИ сте деци, и то одмах. Шеф тражи да му се хитно јавите. Зове вас супружник. И све то у тренутку док помажете свом болесном родитељу. Нисте тако замишљали живот, али то је ипак ваша свакодневица. ’Шта да радим?‘, питате се. ’Свима њима сам потребан!‘ Удовољавање свакој њиховој жељи можда није најбоље ни за вас, ни за њих. Како можете повратити равнотежу?

ПРИМЕР ИЗ СВЕТОГ ПИСМА: МОЈСИЈЕ

Док је био једини судија у древном Израелу, Мојсије је сматрао да једноставно ради оно што мора. Али његов таст му је рекао: „Не радиш добро. Сигурно ћеш се уморити.“ Предложио је Мојсију да већину судских случајева препусти другим искусним мушкарцима, а себи остави само најтеже. Шта ће се тиме постићи? Таст је рекао Мојсију: „Моћи ћеш издржати, а и цео овај народ у миру ће ићи својој кући“ (Излазак 18:17-23).

ПРИМЕР ДЕЛИНЕ

Као што смо раније поменули, Делина болује од дистоније, једног неуромускуларног обољења. Такође брине о тројици ментално болесне браће. „Схватила сам да сам мање под стресом ако се усредсредим на оно што ме чека само у једном дану и ако не одуговлачим“, каже она. „Пошто отворено говорим о својој ситуацији, супруг и други ми прискачу у помоћ. Такође сваког јутра мало радим у башти. То ме веома опушта.“

„Све има своје време.“ (Проповедник 3:1)

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Ако имате осећај да сте због бројних обавеза изгубили контролу над својим животом, покушајте следеће:

  • Пронађите неког ко би вам могао помоћи. На пример, могу ли то бити ваша деца ако живе с вама? Или можда неки рођак или пријатељ који живе у близини?

  • Кажите шта вам је потребно. На пример, разговарајте са шефом ако су његови захтеви неразумни. То не значи да треба да му претите отказом. Једноставно му предочите с чим се све борите. Можда ће бити спреман да вам изађе у сусрет.

  • Запишите све обавезе које испуњавате током једне седмице. Може ли бар неку од њих урадити неко други?

  • Мудро одлучите да ли ћете прихватити позив да негде одете. Ако немате времена или снаге, љубазно реците ’не‘.

Резиме: Ако се трудите да урадите све, постоји опасност да на крају нећете моћи ништа.