Пређи на садржај

Пређи на садржај

ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Сиромаштво

Сиромаштво

Упркос добронамерним настојањима да се нешто промени, широм света милиони живе у сиромаштву.

Како сиромашни могу бити срећни?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи верују да материјално благостање води до среће и задовољства и да прави успех највише зависи од тога колико новца неко има. Сматра се да сиромашни не могу имати испуњен и срећан живот пошто им је доступно само основно образовање, или ни толико, немају квалитетну здравствену заштиту и друге повластице.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија научава да права срећа не зависи од економске ситуације него од доброг односа са Створитељем. У њој стоји: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Без обзира на њихово финансијско стање, они који су свесни својих духовних потреба траже Божје вођство у животу и на тај начин усвајају библијска мерила, што им доноси истинско задовољство и унутрашњи мир. То води ка правој срећи.

Они који разумеју и примењују библијске савете у бољој су позицији да се боре са сиромаштвом. На пример, Библија упозорава људе да се чувају штетних навика као што су коришћење дувана и злоупотреба алкохола. На такве навике одлази доста новца и оне могу изазвати здравствене проблеме за које је потребно скупо лечење (Пословице 20:1; 2. Коринћанима 7:1).

Библија такође упозорава на разорне последице похлепе и материјализма (Марко 4:19; Ефешанима 5:3). Ти савети могу помоћи особи да избегава коцкање и да не гаји „љубав према новцу“, за коју Библија каже да је „корен сваког зла“ (1. Тимотеју 6:10). У њој такође стоји: „Чак и кад неко има обиље, његов живот не произлази из онога што има“ (Лука 12:15). Једноставно речено, нема тог новца којим се може купити живот. С друге стране, поступање по библијским мудрим саветима чини живот смисаоним и доноси праву срећу.

Иако се сиромашни морају борити да дођу до хране, одеће и заклона, они могу бити радосни ако су задовољни оним што имају, усредсређени на то да угоде Створитељу и живе по његовој вољи. Они увиђају да је истинито обећање из Библије које гласи: „Благослов од Јехове обогаћује, и никакав бол Бог при том не задаје“ (Пословице 10:22).

КЉУЧНИ СТИХ: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба.“ (Матеј 5:3)

Хоће ли икада доћи крај сиромаштву?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Људски напори да реше проблем сиромаштва нису уродили плодом, али Бог ће се, у своје време, позабавити кореном тог проблема, а то је себичност појединаца и власти које гледају само своје интересе (Проповедник 8:9). Наш Створитељ ће заменити људске власти, које се воде личним интересима. Његово Краљевство, то јест небеска власт, збринуће потребе свих становника земље, без разлике. Библија јасно обећава да ће Краљ Божјег Краљевства самилосно решити проблеме сиромашних. „Он [ће] избавити убогога који у помоћ зове [...] Сажалиће се на сиромаха и на убогога, и душе ће убогих спасти“ (Псалам 72:12-14).

Земља ће бити прави рај где ће сви имати дом и довољно хране, без трага сиромаштва. У библијској књизи коју је написао пророк Исаија, Бог обећава да ће његов народ „градити куће и становаће у њима, садиће винограде и јешће њихов род“. Даље каже: „Моји ће изабраници уживати у плодовима својих руку“ (Исаија 65:21, 22). Не само да се нико неће борити за голи опстанак већ ће сви бити на гозби „од најбољих јела“ и уживаће у свим добрим стварима које ће им Јехова обезбедити (Исаија 25:6).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР.

Размишљање о Божјем обећању о свету без сиромаштва уверава оне који живе у тешким условима да је Богу стало до њих и да ће њиховим проблемима ускоро доћи крај. Та нада може особи улити снагу да издржи под тешким околностима.

КЉУЧНИ СТИХ: „Он [ће] избавити убогога који у помоћ зове [...] Сажалиће се на сиромаха и на убогога, и душе ће убогих спасти.“ (Псалам 72:12, 13)