Пређи на садржај

Пређи на садржај

ИНТЕРВЈУ | ДР ЏИН ХУАНГ

Доктор математичких наука говори о својој вери

Доктор математичких наука говори о својој вери

Др Џин Хуанг, рођен 1950. у тајванском граду Тајнану, пензионисани је професор Државног универзитета Чунг Ченг на Тајвану. Такође има звање професора емеритуса Универзитета Корнел у САД, где је предавао статистику и вероватноћу и бавио се истраживачким радом. Годинама су његови радови из статистике, којом се још увек бави, били међу најиздаванијима. Као младић, веровао је да је живот настао еволуцијом. Касније је променио мишљење. Пробудите се! је разговарао с њим о његовом научном раду и његовим веровањима.

Којим сте теоријама били изложени у младости?

У школи сам учио теорију еволуције, мада нам нико није објаснио како је живот настао. Када су ми родитељи постали таоисти, слушао сам њихове учитеље и постављао им многа питања. Али мало који одговор ме је задовољио.

Зашто сте постали математичар?

Математика ме је фасцинирала још од основне школе. То осећање ме није напуштало ни током факултета, где сам посебно уживао на предавањима из математике и вероватноће. Једноставни математички докази су и лепи и елегантни.

Откуд то да сте се заинтересовали за Библију?

Моја супруга, Ђингхуеи, почела је 1978. да проучава Библију с Јеховиним сведоцима, и ја бих им се повремено придружио. У то време смо живели у Сједињеним Државама. Ђингхуеи је тада докторирала из области физике, а ја сам се бавио статистиком на Универзитету Пердју у Индијани.

Како сте гледали на Библију?

Био сам задивљен њеним описима како је земља припремана за људе. Шест етапа стварања, о којима се говори у Постанку, иако су приказане једноставним језиком, одговарале су чињеницама. * То се не може рећи за древне митологије. Међутим, требало ми је много година да бих поверовао у Створитеља.

Зашто вам је то био изазов?

Вера у Створитеља подразумевала је да одбацим веру у којој сам одрастао

Било ми је тешко да победим осећања. Вера у Створитеља је подразумевала да одбацим веру у којој сам одрастао, будући да таоизам не учи да постоји један Бог, Створитељ.

Међутим, касније сте променили мишљење. Зашто?

Што сам више размишљао о пореклу живота, то сам био уверенији да је прво живо биће морало бити веома сложено. На пример, морало је да има способност размножавања, за шта су потребне генетичке информације, као и механизми за тачну репликацију тих информација. Надаље, чак и најједноставнија жива ћелија мора имати молекуларне „машине“ за изградњу свих делова нове ћелије, као и начин да искористи и усмерава енергију. Како су се тако сложени механизми могли сами организовати из неживих материја? Као математичар, такву претпоставку нисам могао да прихватим. Превише случајности.

Шта вас је покренуло да се боље упознате са учењима Јеховиних сведока?

С времена на време сам проучавао Библију с њима. Затим сам се, док сам био на Тајвану 1995, разболео и била ми је потребна помоћ. Моја супруга је из Сједињених Држава ступила у контакт с Јеховиним сведоцима на Тајвану. Сећам се да су ме нашли исцрпљеног испред болнице у којој није било слободних кревета. Један од Сведока ме је одвео у хотел да се одморим. Пазио је на мене, а затим ме одвео у једну клинику на лечење.

Та искрена брига ме је дубоко дирнула. Размишљао сам о томе колико су пута Јеховини сведоци помогли мојој породици у различитим околностима. Схватио сам да су такви због своје вере. Зато сам поново почео да проучавам Библију с њима. Крстио сам се наредне године.

Да ли се ваша вера сукобљава с вашим научним радом?

Никако! Своје знање из математике сам користио да бих помогао научницима који су се бавили изучавањем функционисања гена. Генетика пружа увид у функционисање механизама живота, а такав увид ме испуњава дивљењем према Створитељевој мудрости.

Хоћете ли, молим вас, навести пример такве мудрости?

Узмимо за пример размножавање. Неки организми, као што су амебе, немају мушки и женски пол. Ови једноћелијски микроорганизми једноставно направе копију својих генетичких информација и поделе се. Тај процес је познат као бесполно размножавање. Међутим, већина животиња и биљака размножава се полним путем, комбинујући генетичке информације родитеља. Зашто је оваква врста размножавања тако чудесна?

Због чега би се систем размножавања у ком се један организам једноставно подели на два — и то ефикасно чини ко зна колико дуго — развио у систем у ком се две одвојене ствари комбинују и опет стварају једну? Механизми потребни да се од половине генетичких информација мушке јединке и половине генетичких информација женске јединке направи нова комбинација, невероватно су комплексни. Еволуциони биолози то не могу објаснити. Што се мене тиче, полно размножавање несумњиво указује на Божји ум.

^ одл. 11 Више информација може се наћи у брошури Да ли је живот настао стварањем?, коју су издали Јеховини сведоци. Доступна је и на сајту www.dan124.com.