Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си упознат са Сафаном и његовом породицом?

Да ли си упознат са Сафаном и његовом породицом?

Да ли си упознат са Сафаном и његовом породицом?

У ТОКУ свог читања Библије, да ли си некад запазио указивања на Сафана и на неке чланове његове утицајне породице? Ко су они били? Шта су радили? Шта можемо научити из њиховог примера?

Библија нас упознаје са ’Сафаном, сином Азалије, сином Месуламовим‘ када говори о Јосијиној обнови правог обожавања око 642. пре н. е. (2. Краљевима 22:3). Током наредних 36 година, до уништења Јерусалима 607. пре н. е., упознајемо његова четири сина, Ахикама, Еласу, Гемарију и Јазанију, и два унука, Михеја и Годолију. (Види табелу.) „Сафанова породица је доминирала међу државним службеницима (у краљевству Јуде) и држала је положај краљевог писара од времена Јосије до изгнанства“, објашњава Encyclopaedia Judaica. Преглед библијског извештаја о Сафану и његовој породици помоћи ће нам да разумемо на који начин су они подупирали пророка Јеремију и право обожавање Јехове.

Сафан подупире право обожавање

Године 642. пре н. е., када је краљ Јосија имао око 25 година, затичемо Сафана како служи у својству краљевог секретара и писара (Јеремија 36:10). Шта је та служба обухватала? Горе споменута енциклопедија наводи да је краљев писар и секретар био и његов близак саветник, задужен за финансијска питања, вичан дипломатији и добро упућен у међудржавне односе, међународно право и трговинске споразуме. Стога је Сафан, као краљев секретар, био један од најутицајнијих људи у краљевству.

Десет година раније, млади Јосија „поче тражити Бога Давида, оца свога“. Сафан је очигледно био много старији од Јосије и зато је Јосији могао пружити добар савет у вези са обожавањем као и подршку првој акцији коју је краљ предузео ради обнављања правог обожавања a (2. Летописа 34:1-8).

Током поправке храма, била је пронађена ’књига закона‘ и Сафан „је прочита пред краљем“. Кад је чуо њену поруку краљ Јосија је био потресен и послао је делегацију поверљивих људи пророчици Олди да би упитали Јехову о пронађеној књизи. Краљ је показао поверење у Сафана и у његовог сина Ахикама тиме што их је укључио у ту делегацију (2. Краљевима 22:8-14; 2. Летописа 34:14-22).

Ово је једино указивање у Писму на оно што је Сафан лично урадио. У осталим библијским цитатима он се само спомиње као отац или деда. Сафанови потомци су дошли у близак контакт с пророком Јеремијом.

Ахикам и Годолија

Како смо већ навели, Сафанов син Ахикам се први пут спомиње када се говори о делегацији која је била послана пророчици Олди. Један речник запажа: „Иако Ахикамова титула није записана у хебрејској Библији, очигледно је да је био на високом положају.“

Отприлике 15 година након тога, Јеремијин живот је био у опасности. Када је упозорио народ да Јехова намерава да уништи Јерусалим, „свештеници, пророци и сав народ га ухватише говорећи: Погинућеш!“. Шта се онда догодило? Извештај наставља: „Али рука Ахикама, сина Сафанова, би уз Јеремију, и спречи да се он преда у руке народу да га погуби“ (Јеремија 26:1-24). Шта ово показује? The Anchor Bible Dictionary наводи: „Овај догађај не само да је потврдио колико је Ахикам био утицајан, већ је такође показао да је он, попут осталих чланова Сафанове породице, био наклоњен Јеремији.“

Око 20 година касније, након што су Вавилонци уништили Јерусалим 607. пре н. е. и одвели већину народа у изгнанство, Сафанов унук Годолија, Ахикамов син, био је постављен за намесника над остатком Јевреја. Да ли је он, попут осталих чланова Сафанове породице, бринуо о Јеремији? Библијски извештај гласи: „Јеремија пође ка Годолији сину Ахикамову, у Миспу, и оста с њим.“ Након неколико месеци, Годолија је био убијен, а остатак Јевреја се преселио у Египат и при том су одвели Јеремију са собом (Јеремија 40:5-7; 41:1, 2; 43:4-7).

Гемарија и Михеј

Сафанов син Гемарија и унук Михеј играли су истакнуту улогу у догађајима који су описани у 36. поглављу Јеремије. Било је то око 624. пре н. е., у петој години краља Јоакима. Варух, Јеремијин секретар, прочитао је наглас речи Јеремијине књиге у Јеховином дому, „у соби Гемарије, сина Сафанова“. Отуда, ’Михеј, син Гемарије, сина Сафанова, чу све речи Јеховине садржане у књизи‘ (Јеремија 36:9-11).

Михеј је обавестио свог оца и све друге поглавице о свитку и сви су желели да чују његов садржај. Како су реаговали? „Кад они чуше све оне речи, сви се уплашише и рекоше Варуху: Казаћемо краљу све те речи.“ Ипак, пре него што су разговарали с краљем, саветовали су Варуха: „Иди, сакриј се ти и Јеремија, да нико не зна где сте“ (Јеремија 36:12-19).

Као што се и могло очекивати, краљ је одбацио поруку свитка и спалио га део по део. Неке поглавице, укључујући Сафановог сина Гемарију, „бејаху молили краља да не запали књигу, али их он не послуша“ (Јеремија 36:21-25). Књига Jeremiah — An Archaeological Companion закључује: „Гемарија је Јеремији био снажан ослонац на двору краља Јоакима.“

Еласа и Јазанија

Године 617. пре н. е., Вавилон је преузео власт над краљевством Јуде. Хиљаде Јевреја, ’сви кнезови и сви јунаци. . . са свим дрводељама и ковачима‘, били су одведени у изгнанство, укључујући и пророка Језекиља. Матанија, коме су Вавилонци променили име у Седекија, постао је нови вазални краљ (2. Краљевима 24:12-17). Након тога, Седекија је послао једну делегацију у Вавилон, у којој се налазио и Сафанов син Еласа. Јеремија је Еласи поверио једно писмо намењено изгнаним Јеврејима с важном поруком од Јехове (Јеремија 29:1-3).

Из библијског извештаја се дакле види да су Сафан, тројица од његових синова и двојица од његових унука користили своје утицајне положаје да би подупирали право обожавање и верног пророка Јеремију. Шта је са Сафановим сином Јазанијом? За разлику од осталих чланова Сафанове породице, он се очигледно упустио у обожавање идола. Шесте године Језекиљевог изгнанства у Вавилону, или око 612. пре. н. е., овај пророк је имао визију у којој је седамдесет људи приносило тамјан идолима у храму у Јерусалиму. Међу њима је био Јазанија, једини који је споменут по имену. Ово може указивати на то да је он био истакнути члан ове групе (Језекиљ 8:1, 9-12). Јазанијин пример показује да бити одгајан у побожној породици не гарантује да ће неко и постати веран обожавалац Јехове. Свако је одговоран за своје поступке (2. Коринћанима 5:10).

О Сафану и његовој породици

До времена када су Сафан и његова породица били актери догађаја који су се одиграли у Јерусалиму, употреба печата у Јуди је постала уобичајена. Печати су се користили за оверу или потписивање докумената и били су направљени од драгог камења, метала, слонове кости или стакла. Обично је на њима било урезано име власника печата, име његовог оца и понекад, титула власника.

Пронађено је на стотине јеврејских печата на глини. Професор Наман Авигад, изучавалац јеврејске епиграфије, која се бави проучавањем старих натписа, запажа: „Отисци печата су једини јеврејски епиграфски извор који спомиње личности које су познате из Библије.“ Да ли су пронађени неки отисци печата који су припадали Сафану или члановима његове породице? Да, имена Сафана и његовог сина Гемарије појављују се на печату који је приказан на 19. и 21. страни.

Изучаваоци такође кажу да се на отисцима печата можда указује на друга четири члана ове породице — Азалију, Сафановог оца; Ахикама, Сафановог сина; Гемарију, Сафановог сина и Годолију, на кога један отисак печата очигледно указује као на оног који је био постављен „над краљевским домом“. Сматра се да је четврти од ових печата припадао Годолији, Сафановом унуку, иако његов отац Ахикам, није споменут. Његова титула на отиску печата указује да је он био један од највиших службеника у држави.

Шта можемо научити од Сафана и његове породице?

Какав су добар пример поставили Сафан и његова породица тиме што су користили своје утицајне положаје да би подупирали како право обожавање тако и верног Јеремију! И ми такође можемо користити своја материјална средства и утицај да бисмо пружили подршку Јеховиној организацији и нашим суобожаваоцима.

Изграђује нас и јача нашу веру, не само то што редовно читамо Библију, већ је темељно истражујемо и упознајемо се с Јеховиним сведоцима из древног доба као што су Сафан и чланови његове породице. Они такође припадају великом ’облаку сведока‘ чије примере можемо опонашати (Јеврејима 12:1).

[Фуснота]

a Сафан је морао бити много старији од Јосије, с обзиром да је Сафанов син Ахикам био одрастао човек када је Јосија имао око 25 година (2. Краљевима 22:1-3, 11-14).

[Оквир на 22. страни]

Олда — утицајна пророчица

Када су чули речи ’књиге закона‘ која је била пронађена у храму, краљ Јосија је дао заповест Сафану и још четворици високих службеника да ’упитају Јехову‘ за књигу (2. Краљевима 22:8-20). Где су ти изасланици могли добити одговор? Јеремија а можда и Наум и Софонија, сва тројица пророци и писци Библије, живели су у то време у Јуди. Зато су изасланици отишли пророчици Олди.

Књига Jerusalem — An Archaeological Biography коментарише: „Нешто изузетно у вези са овим догађајем је то што је однос између мушких и женских актера ове приче био сасвим уобичајен. Нико није сматрао ни најмање неприкладним то што је једна делегација састављена од мушкараца однела свитак Закона једној жени да би она одредила његово порекло. Када је прогласила да је свитак Господова реч, нико није доводио у питање њен ауторитет. Овај догађај изучаваоци често превиђају када процењују улогу жена у древном Израелу.“ Наравно, порука коју су примили била је од Јехове.

[Дијаграм/Слика на 21. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Сафаново породично стабло

Месулам

Азалија

Сафан

↓ ↓ ↓ ↓

Ахикам Еласа Гемарија Јазанија

↓ ↓

Годолија Михеј

[Слика на 20. страни]

Гемарија и други молили су Јоакима да не спали свитак који је добио од Јеремије

[Слика на 22. страни]

Иако је био члан Сафанове породице, Јазанија је у једној визији био приказан како обожава идоле

[Извор слике на 19. страни]

Courtesy Israel Antiquities Authority

[Извор слике на 21. страни]

Courtesy Israel Antiquities Authority