Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кротки ће наследити земљу

Кротки ће наследити земљу

Кротки ће наследити земљу

„Сматрам да ће се природа обновити и доћи у склад... не сутра ујутру, али једног дана у далекој будућности, када настану нова небеса и нова земља“ (Жан-Мари Пелт, француски стручњак за животну средину).

ЗАБРИНУТИ због еколошке и социјалне ситуације у свету, многи би желели да виде нашу планету претворену у рај. Али, ова жеља није само сан људи из 21. века. У Библији је пре много векова записано обећање да ће на земљи бити поново успостављен рај. Исусове изјаве: ’Кротки ће наследити земљу‘ и „Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ убрајају се међу најпознатије стихове из Светог писма (Матеј 5:5, ДК; 6:10). Међутим, данас само мали број људи верује да ће кротке особе живети на рајској земљи. Већина оних који тврде да су хришћани сматра да је рај изгубљен.

У француском недељнику La Vie објашњава се зашто више нико не верује у рај, било на земљи или на небу, бар што се тиче католичке цркве: „Након што је доминирала у католичким пасторалним учењима најмање 19 векова, [идеја о] рају нестала је из духовног живота, недељних проповеди, теолошких течаја и часова катехизма.“ Каже се да је саму реч обавила „густа магла мистерије и забуне“. Неки проповедници је намерно избегавају јер „преноси слику о претераној срећи на земљи“.

Социолог Фредерик Леноар, који је стручњак за религију, сматра да је идеја о рају постала „фраза“. Слично томе, Жан Делимо, историчар и аутор неколико књига о тој теми, сматра да је испуњење библијског обећања о рају пре свега симболично. Он каже: „На питање: ’Шта је остало од раја?‘, хришћанство и даље одговара: Захваљујући ускрсењу нашег Спаситеља, једног дана ћемо сви бити уједињени, а наше очи ће видети испуњење те наде.“

Да ли је порука о рају на земљи још увек актуелна? Каква будућност заиста очекује нашу планету? Да ли је поглед у будућност замагљен или се она јасно види? Наредни чланак ће одговорити на ова питања.

[Извор слике на 2. страни]

НАСЛОВНА СТРАНА: Emma Lee/​Life File/​Getty Images