Пређи на садржај

Пређи на садржај

Славимо Јехову својом достојанственом службом

Славимо Јехову својом достојанственом службом

Славимо Јехову својом достојанственом службом

’Јеховина дела су славна и величанствена‘ (ПС. 111:3)

1, 2. (а) Како би дефинисао реч „достојанство“? (б) О којим ће питањима бити речи у овом чланку?

 ХЕБРЕЈСКА реч за „достојанство“ преводи се у Библији и као „величанство“, „узвишеност“, „слава“ и „част“. У Псалму 104:1 за Бога се каже да се ’оденуо славом [достојанством]‘. Достојанство понекад може подразумевати и укусно одевање. На пример, апостол Павле је упутио хришћанке да се „пристојно одевају и да при томе буду скромне и разборите, да се не украшавају плетењем косе и златом или бисерима или скупоценом одећом“ (1. Тим. 2:9). Али, достојанствено понашање које одаје част Јеховиној ’слави и величанству‘ обухвата више од тога (Пс. 111:3).

2 Према једном српском речнику, „достојанство“ се дефинише као „осећање вредности, величанство, углед, узвишеност, част“. А ко је достојнији веће части и угледа од Јехове! Због тога и ми, као његове слуге, треба да будемо достојанствени у говору и понашању. Међутим, зашто људи могу да поступају достојанствено? У чему се огледа Јеховина слава то јест достојанство? Како на нас треба да утиче његова слава и величанство? Шта можемо научити од Исуса Христа о поштовању достојанства других? У чему се све огледа наша достојанственост када обожавамо Јехову?

Зашто можемо поступати часно и достојанствено

3, 4. (а) Како треба да узвратимо Јехови за част коју нам указује? (б) О коме се пророчански говори у Псалму 8:5-9? (Видети фусноту.) (в) Коме је у прошлости Јехова указивао част?

3 Зато што су створени по Божјој слици, сви људи имају потенцијал да поступају часно и достојанствено. Јехова је указао част и достојанство првом човеку тиме што му је поверио да брине о нашој планети и влада над њом (Пост. 1:26, 27). Чак и након што је човек згрешио и постао несавршен, Јехова му није одузео ту улогу. Тиме нас, људе, Бог још увек ’крунише‘ достојанством и чашћу. (Прочитати Псалам 8:5-9.) * То што нам је указао такву част, значи да и ми треба да му узвратимо на исти начин. То ћемо чинити ако достојанствено и с поштовањем славимо Јеховино величанствено име.

4 Јехова посебну част и достојанство указује онима који му верно служе. Бог је указао част Авељу тиме што је прихватио његову жртву, док је одбио жртву његовог брата Каина (Пост. 4:4, 5). Јехова је рекао Мојсију да „део своје части [достојанства]“ пренесе на Исуса Навина, који ће га наследити као израелски вођа (Бр. 27:20). У Библији се о Давидовом сину Соломону каже: „Јехова је веома узвисио Соломона пред очима целог Израела и дао му такву краљевску част какву пре њега није имао ниједан краљ над Израелом“ (1. Лет. 29:25). Бог ће посебну част и достојанство указати ускрснулим помазаним хришћанима који верно објављују ’славу његовог величанственог краљевства‘ (Пс. 145:11-13). Тиме што славе Јехову, и многобројне Исусове ’друге овце‘ благословљене су часном улогом у томе (Јов. 10:16).

Јеховина слава и величанство су очигледни

5. Коликих је размера Јеховина слава и величанство?

5 Говорећи о разлици између Божје узвишености и људске маленкости, псалмиста Давид је у песми рекао: „О Јехова, Господе наш, како је славно име твоје по свој земљи, о величанству твоме говори се над небесима!“ (Пс. 8:1). Јехова Бог је од вечности до вечности најузвишенија и највеличанственија особа у свемиру — то је био и пре него што је створио „небеса и земљу“ и то ће бити након што претвори земљу у рај и доведе људску породицу до савршенства (Пост. 1:1; 1. Кор. 15:24-28; Откр. 21:1-5).

6. Зашто је псалмиста рекао да се Јехова оденуо славом?

6 Колико је само богобојазни псалмиста био дирнут док је посматрао огромно пространство ноћног неба, по ком су прострте бисерне звезде. Испуњен страхопоштовањем због тога како је Бог ’разапео небеса као шатор‘, псалмиста је рекао да се Јехова, због свог ненадмашног стваралачког умећа, оденуо славом. (Прочитати Псалам 104:1, 2.) Слава и величанство невидљивог, свемоћног Створитеља огледају се у његовим видљивим делима.

7, 8. Који доказ о Јеховиној слави и величанству видимо у свемиру?

7 На пример, размислимо о галаксији Млечни пут. У том огромном бездану препуном звезда, планета и сунчевих система, наша планета изгледа попут зрнца песка на бесконачној пешчаној обали. Само у нашој галаксији постоји 100 милијарди звезда! Уколико бисмо непрестано бројали по једну звезду сваке секунде, и то чинили 24 сата дневно, било би нам потребно више од 3 000 година да бисмо их избројали до 100 милијарди.

8 Ако само у Млечном путу постоји 100 милијарди звезда, шта рећи за све остало у свемиру? Астрономи процењују да је Млечни пут једна од 50 милијарди до чак 125 милијарди галаксија. Колико онда има звезда у целом свемиру? То је потпуно непојмљиво нашем уму. Међутим, Јехова „звезде пребројава, и све их по имену зове“ (Пс. 147:4). Сада, након што си „видео“ у какву се огромну славу и величанство Јехова оденуо, зар ниси подстакнут да славиш његово узвишено име?

9, 10. Како се у једноставној намирници као што је хлеб огледа огромна мудрост нашег Створитеља?

9 А сада скренимо поглед с величанствених небеса на нешто тако обично као што је хлеб. Не само што је Јехова ’Творац неба и земље‘ већ и ’хлеб даје гладнима‘ (Пс. 146:6, 7). Јеховина слава и величанство огледају се у предивним стварима које је створио, у шта спадају и житарице од којих се прави хлеб. (Прочитати Псалам 111:1-5.) Исус је поучио своје следбенике да се моле: „Дај нам данас хлеб наш за овај дан“ (Мат. 6:11). Хлеб је био основна животна намирница код многих древних народа, укључујући и Израелце. Иако се сматра једноставном намирницом, хемијски процес у ком се мали број састојака претвара у укусан хлеб ни у ком случају није једноставан.

10 У време када је Библија писана, Израелци су правили хлеб од пшеничног или јечменог брашна и воде. Понекад су користили и квасац. Ови једноставни састојци стварају велики број хемијских једињења која утичу једна на друге. Како се то дешава није у потпуности разјашњено. Поред тога, начин на који се у нашем организму хлеб путем варења разлаже на хранљиве састојке представља још један невероватно компликован процес. Није никакво чудо што је псалмиста у једној песми рекао: „Како је много дела твојих, о Јехова! Сва си их мудро начинио“ (Пс. 104:24). Да ли си и ти на сличан начин дирнут да хвалиш Јехову?

Како Божја слава и величанство треба да утичу на нас?

11, 12. Како на нас може утицати размишљање о Јеховиним предивним делима?

11 Не морамо бити астрономи да бисмо се дивили звезданом небу нити хемичари да бисмо уживали у хлебу. Међутим, да бисмо имали цењење према величанству нашег Творца треба да издвајамо време да размишљамо о делима његових руку. Како такво размишљање може утицати на нас? Исто као и размишљање о великим делима која је Јехова чинио у корист свог народа.

12 О тим Јеховиним делима, Давид је био подстакнут да каже: „Размишљаћу о величанственом сјају славе твоје, о детаљима чудесних дела твојих“ (Пс. 145:5). Ми показујемо да озбиљно гледамо на та дела ако проучавамо Библију и издвајамо време да се удубимо у оно што читамо. Како то утиче на нас? Наше цењење према Божјој слави и величанству се повећава. Тада смо сигурно подстакнути да попут Давида славимо Јехову речима: „Величанство твоје ја ћу објављивати“ (Пс. 145:6). Размишљање о Јеховиним предивним делима ојачаће наш однос с њим и мотивисаће нас да радосно и храбро говоримо другима о њему. Да ли и ти ревно проповедаш добру вест и помажеш људима да увиде колико је Јехова Бог славан, величанствен и узвишен?

Исус савршено опонаша Бога у поштовању достојанства других

13. (а) Какву је част, према Данилу 7:13, 14, Јехова указао свом Сину? (б) Иако је Краљ, како се Исус опходи према својим поданицима?

13 Божји Син, Исус Христ, ревно је објављивао добру вест и славио свог величанственог небеског Оца. Јехова је свом јединорођеном Сину указао посебну част тиме што му је дао ’власт и краљевство‘ (Прочитати Данила 7:13, 14.) Међутим, Исус због тога није постао надмен и хладан. Управо супротно, он је саосећајни Владар који разуме могућности својих поданика и поштује њихово достојанство. Погледај један пример како се Исус као наименовани Краљ опходио према људима на које је наилазио, посебно према онима који су били одбачени и невољени.

14. Како се у древном Израелу гледало на губавце?

14 У древна времена, они који су патили од губе често су доживљавали болну, лагану смрт. Мало по мало, болест се ширила по целом телу. Сматрало се да је излечити губавца било равно чуду ускрсења (Бр. 12:12; 2. Краљ. 5:7, 14). Губавци су били нечисти, омражени и изгнани из своје средине. Када би прилазили другим људима, морали су да вичу: „Нечист, нечист!“ (Лев. 13:43-46). На њих се гледало као да су живи мртваци. Према рабинским записима, губавци нису смели никоме прићи ближе од 1,7 метара. Забележен је случај када је један верски вођа, спазивши у даљини губавца, бацао камење на њега како му случајно не би пришао.

15. Како је Исус поступио према једном губавцу?

15 Међутим, вредно је запазити како је Исус реаговао када му је пришао један губавац и замолио га да га излечи (Прочитати Марка 1:40-42.) Исус га није отерао, већ се овом презреном човеку обратио на саосећајан начин, поштујући његово достојанство. Он је у њему видео убогог човека коме је потребна помоћ. Подстакнут дубоким саосећањем, Исус му је одмах помогао. Пружио је руку, дотакао губавца и излечио га.

16. Шта си научио из Исусовог опхођења према другима?

16 Будући да смо Исусови следбеници, како попут њега можемо опонашати Јехову у уважавању достојанства других? Један начин је да признамо да сви људи — без обзира на положај, здравствено стање и старост — заслужују да им укажемо част и поштовање (1. Петр. 2:17). У том правцу, посебно особе које имају неки ауторитет, као што су мужеви, родитељи и скупштинске старешине треба да уважавају достојанство оних који су им поверени на бригу и да им помажу да задрже самопоштовање. Библија наглашава да је то захтев за све хришћане: „Братском љубављу срдачно волите једни друге. Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (Римљ. 12:10).

Будимо достојанствени када обожавамо Јехову

17. Шта учимо из Библије о томе колико је важно поклонити пажњу свом достојанству у приликама када обожавамо Јехову?

17 Посебну пажњу треба да поклонимо свом достојанству у приликама када обожавамо Јехову. „Пази на кораке своје кад идеш у дом истинитог Бога“, наводи се у Проповеднику 5:1. Јехова је рекао Мојсију и Исусу Навину да изују сандале када стоје на светој земљи (Изл. 3:5; Ис. Нав. 5:15). На тај начин су показали поштовање. Израелски свештеници су морали да носе ланени доњи веш ’да им покрије голо тело‘ (Изл. 28:42, 43). Тиме се засигуравало да се не би случајно открило њихово тело док служе код олтара и тако нарушило достојанство те свете прилике. Сваки члан свештеничке породице морао је да води рачуна о свом и туђем достојанству.

18. Пошто обожавамо Јехову, у чему се све огледа наша достојанственост?

18 Пошто обожавамо Јехову, достојанственост треба да прожима цео наш живот. Да бисмо и ми били вредни поштовања и уважавања других, морамо се на исти начин опходити према њима. Наша достојанственост мора бити више од привидне и спољашње префињености. Она мора потицати из срца у које само Бог има увид (1. Сам. 16:7; Посл. 21:2). Та особина треба да буде саставни део нас и треба да утиче на наше понашање, став и однос према другима, чак и на то како гледамо на себе. Заиста, достојанственост мора бити очигледна у свако доба и у свему што кажемо и чинимо. Када су у питању наше понашање, манири, одевање и дотеривање, озбиљно гледамо на речи апостола Павла: „Ни у чему не дајемо никакав разлог за спотицање, да се нашој служби не би имало шта приговорити, него се у свему препоручујемо као Божје слуге“ (2. Кор. 6:3, 4). Ми ’у свему украшавамо учење нашег Спаситеља, Бога‘ (Титу 2:10).

И даље достојанствено служимо Богу

19, 20. (а) Који је један начин да другима укажемо част и поштовање? (б) На шта треба да будемо одлучни када је у питању достојанственост?

19 Помазани хришћани су „посланици“ који достојанствено „заступају Христа“ (2. Кор. 5:20). Њих верно подупиру „друге овце“, које на исти начин служе као представници Месијанског Краљевства. Амбасадор или представник неке земље одважно и достојанствено заступа власт своје земље. На исти начин, и ми треба да говоримо достојанствено и одважно када указујемо на Божју власт, то јест на његово Краљевство (Еф. 6:19, 20). Када тако преносимо другима „добру вест о нечем бољем“, зар им тиме не указујемо част и поштовање? (Иса. 52:7).

20 Будимо одлучни да славимо Бога тако што ћемо се понашати на начин који одражава његову достојанственост и славу (1. Петр. 2:12). Увек показујмо дубоко поштовање према њему, нашој служби и сухришћанима. Нека Јехова, који се оденуо у славу и величанство, буде задовољан достојанственим начином на који му служимо.

[Фуснота]

^ Давидове речи записане у 8. псалму пророчански указују на савршеног човека, Исуса Христа (Јевр. 2:5-9).

Како би одговорио?

• Како на нас треба да утиче цењење према Јеховиној слави и величанству?

• Шта можемо научити о достојанству из тога како се Исус опходио према једном губавцу?

• Како можемо на достојанствене начине славити Јехову?

[Питања за разматрање]

[Слика на 12. страни]

Како је Јехова указао част Авељу?

[Слика на 14. страни]

Јеховина моћ и мудрост се виде чак и у тако једноставној намирници као што је хлеб

[Слика на 15. страни]

Шта смо научили о достојанству из Исусовог опхођења према једном губавцу?

[Слика на 16. страни]

Славити Јехову значи одавати му част и поштовање