Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поучимо своју децу

Марко се није повукао

Марко се није повукао

МАРКО је писац једне од четири библијске књиге које говоре о Исусовом животу. Она је најкраћа и најлакша за читање. Ко је био Марко? Мислиш ли да је познавао Исуса? — * Хајде да видимо који су тешки задаци стајали пред њим и да сазнамо зашто никада није престао да буде хришћанин.

Марко се у Библији први пут помиње након што је краљ Ирод Агрипа бацио апостола Петра у затвор. Једне ноћи анђео је ослободио Петра и он је одмах након тога отишао у дом Маркове мајке Марије, која је живела у Јерусалиму. Тај догађај се одиграо отприлике десет година након што је Исус убијен на празник Пасхе 33. н. е. (Дела апостолска 12:1-5, 11-17).

Да ли знаш зашто је Петар отишао код Марије? — Вероватно зато што је познавао чланове њене породице и зато што је знао да се Исусови ученици састају у њеном дому. Марков рођак Варнава је већ дуже време био Христов следбеник, барем од празника Педесетнице 33. н. е. Његова великодушност, коју је у то време показао према новим ученицима, споменута је у Библији. Исус је вероватно познавао Варнаву, као и његову рођаку Марију и њеног сина Марка (Дела апостолска 4:36, 37; Колошанима 4:10).

У свом Јеванђељу, Марко је написао да је у ноћи када су Исуса ухапсили, био присутан један младић који је био ’огрнут само хаљином‘. Када су непријатељи ухватили Исуса Марко је написао да је тај младић побегао. Шта мислиш ко је можда био тај младић? — Да, вероватно је то био Марко! Дакле, када су Исус и његови апостоли касно те вечери отишли из куће у којој су прославили Пасху, Марко је вероватно брзо огрнуо своју хаљину и пошао за Исусом (Марко 14:51, 52).

Ко је можда овај младић? Шта му се десило и зашто?

Марко је имао много прилика да сарађује с Божјим слугама и да буде очевидац многих важних догађаја повезаних с Божјом намером. Он је вероватно био присутан на Педесетницу 33. н. е., када је изливен свети дух и блиско је сарађивао с верним Божјим слугама као што је био Петар. Такође је био пратилац у служби свом рођаку Варнави, који је помогао Савлу тако што га је представио Петру око три године након што се Исус појавио Савлу у визији. Годинама касније, Варнава је послат у Тарс да тамо пронађе Савла (Дела апостолска 9:1-15, 27; 11:22-26; 12:25; Галатима 1:18, 19).

Године 47. н. е., Варнава и Савле су били изабрани да буду мисионари. Са собом су повели Марка, али их је он, из неког непознатог разлога, касније напустио и вратио се кући у Јерусалим. То је код Савла, који је постао познат по свом римском имену Павле, изазвало гнев и није прешао преко тога јер је сматрао да је то Марков озбиљан пропуст (Дела апостолска 13:1-3, 9, 13).

Када су се вратили са свог мисионарског путовања, Павле и Варнава су говорили о запањујућем успеху (Дела апостолска 14:24-28). Неколико месеци касније, њих двојица су намеравала да се врате на подручје где су проповедала и посете нове ученике. Варнава је желео да Марко пође с њима, али шта мислиш шта је Павле мислио о томе? — Он „је мислио да [то] није у реду“ зато што их је Марко претходно напустио и отишао кући. Оно што се следеће догодило сигурно је растужило Марка!

Дошло је до излива гнева, „жестоке свађе“ између Павла и Варнаве, и они су се раздвојили. Варнава је узео са собом Марка да би проповедао на Кипру, а Павле је изабрао Силу и посетио нове ученике као што је намеравао. Сигурно је Марко био тужан зато што је био повод свађе између Павла и Варнаве! (Дела апостолска 15:36-41).

Ми не знамо зашто их је он раније напустио и отишао кући. Вероватно је имао неки добар разлог за то. У сваком случају, Варнава је био уверен да се то Марку више неће десити. И био је у праву. Марко се није повукао! Касније је учествовао у мисионарском делу заједно с Петром у далеком Вавилону. Оданде је Петар послао поздраве сухришћанима и додао: „Поздравља вас... и Марко, мој син“ (1. Петрова 5:13).

Какво су само блиско пријатељство развили Петар и Марко зато што су служили Богу! То нам је такође очигледно док читамо Марково јеванђеље. У њему је Марко записао оно што је Петар из прве руке видео. Као један пример, размотри запис о олуји на Галилејском мору. Он наводи детаље — где је на броду Исус спавао и на чему је спавао — што су биле појединости које би запазио један рибар попут Петра. Зашто не бисмо и сами то проверили тако што ћемо заједно прочитати и упоредити оно што стоји у Матеју 8:24; Марку 4:37, 38 и Луки 8:23?

Касније, када је Павле био у затвору у Риму, похвалио је Марка за његову верну подршку (Колошанима 4:10, 11). Када је Павле поново био тамо у затвору, писао је Тимотеју и замолио га да Марка поведе са собом, уз образложење: „Користан [ми је] за службу“ (2. Тимотеју 4:11). Заиста, какве је само велике благослове у служењу Богу Марко доживео зато што се није повукао!

Које благослове је Марко примио зато што се није повукао?

^ Уколико читате с дететом, црте указују на паузе које треба направити и тиме подстаћи дете да се изрази својим речима.