Пређи на садржај

Пређи на садржај

Адам и Ева — да ли су заиста постојали?

Адам и Ева — да ли су заиста постојали?

Адам и Ева — да ли су заиста постојали?

ЗАПИС о Адаму и Еви из библијске књиге Постанак за многе је само једна занимљива прича. „Верници традиционалних хришћанских цркава на записе из Постанка као што је прича о Адаму и Еви већ дуго гледају као на алегорије“, наводи се у једном писму уреднику часописа Time. С тим се слажу и многи католички, протестантски и јеврејски изучаваоци. Они тврде да се већи део Постанка једноставно не слаже са историјом или науком.

Шта ви мислите? Да ли сматрате да су Адам и Ева заиста постојали? Има ли доказа који то потврђују? С друге стране, до чега доводи тврдња да је извештај из Постанка обичан мит?

Да ли је запис из Постанка научно тачан?

Најпре осмотримо главне тачке из записа о стварању првог човека. Библија о Адаму каже: „Јехова Бог је створио човека од земаљског праха и удахнуо му у ноздрве дах живота, и човек је постао жива душа“ (Постанак 2:7). Да ли је ова изјава научно тачна?

Књига Nanomedicine наводи да је људско тело сачињено од 41 хемијског елемента. Сви ови основни елементи — угљеник, гвожђе, кисеоник и други — налазе се и у „праху“ земље. Дакле, као што Постанак каже, људи су заиста створени од „земаљског праха“.

Како ови неживи елементи формирају живи људски организам? Да бисмо приказали колико је то компликовано, узмимо за пример спејс шатл који је конструисала НАСА, једну од најсложенијих икада направљених машина. Ово чудо технике сачињено је од невероватних 2,5 милиона делова. Тимовима инжењера требале су године да би га конструисали и саставили. Сада размислимо о људском телу. Оно се састоји од 7 000 квинтилиона атома, 100 билиона ћелија, десетина органа и најмање девет органских система. * Како је настала ова биолошка машина запањујуће сложености и изванредне структуре? Да ли је то игра случаја или дело интелигентног Творца?

Осим тога, шта покреће људски живот? Одакле долази та искра живота? Научници признају да не знају одговор. Они се чак не могу сложити ни око одговарајуће дефиниције живота. За оне који признају постојање Створитеља, закључак је јасан. Извор живота је, наравно, Бог. *

Шта се може рећи о опису из Постанка да је Ева створена од Адамовог ребра? (Постанак 2:21-23). Пре него што то одбацимо као мит или фантазију, осмотримо следеће чињенице: У јануару 2008. калифорнијски научници су први пут успешно клонирали људски ембрион од ћелија коже одраслог човека. Осим тога, научници су користећи сличне технике клонирали најмање 20 животиња. Најпознатија од њих, овца Доли, клонирана је 1996. од млечне жлезде одрасле овце. *

Остаје да се види какве ће резултате донети ови експерименти. Међутим, једно је јасно: ако људи од биолошког материјала једног организма могу створити други исте врсте, зар свемоћни Створитељ није могао од биолошког материјала једног човека створити друго људско биће? Занимљиво је да хирурзи често користе ребро у реконструктивној хирургији због његове способности регенерације.

Докази у самој Библији

Неки људи се изненаде када виде колико се често Адам и Ева помињу у Библији. Шта та указивања откривају о историјској тачности Постанка?

Осмотримо на пример јеврејске родослове записане у библијској књизи Прва Летописа, у поглављима од 1 до 9, као и у 3. поглављу Јеванђеља по Луки. Ови изузетно детаљни родослови обухватају 48 односно 75 генерација. Лука наводи родослов Исуса Христа, док је у Летописима забележена краљевска и свештеничка лоза израелског народа. У оба родослова помињу се имена добро познатих личности као што су Соломон, Давид, Јаков, Исак, Аврахам, Ноје и на крају Адам. Будући да сва имена представљају стварне особе, и Адам као први предак у оба родослова такође мора бити стварна особа.

Осим тога, Библија често говори о Адаму и Еви као о стварним особама, а не митским личностима. Ево неких примера:

• „Од једног човека начинио је [Бог] сав људски род“ (ДЕЛА АПОСТОЛСКА 17:26)

• „Преко једног човека у свет [је] ушао грех и преко греха смрт... смрт је од Адама до Мојсија краљевала“ (РИМЉАНИМА 5:12, 14)

• „Први човек, Адам, постао је жива душа“ (1. КОРИНЋАНИМА 15:45)

• „Прво је створен Адам, па онда Ева“ (1. ТИМОТЕЈУ 2:13)

• „О [злима] је такође пророковао Енох, седми од Адама“ (ЈУДА 14)

Што је још важније, Исус Христ, најпоузданији сведок у Библији, потврдио је постојање Адама и Еве. Када су му поставили питање о разводу, Исус је одговорио: „Од почетка стварања ’[Бог] их је начинио као мушкарца и жену. Зато ће човек оставити свог оца и своју мајку, и њих двоје биће једно тело‘... Дакле, што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Марко 10:6-9). Да ли би се Исус позвао на измишљене личности како би поставио образац поступања за све људе? Не би! Исус је цитирао из Постанка као меродавног извора.

Обједињујући доказе из Светог писма, The New Bible Dictionary закључује: „Нови Завет потврђује историјску тачност извештаја из уводних поглавља Постанка.“

Домино ефекат

Многи искрени чланови цркве сматрају да није неопходно веровати у постојање Адама и Еве да би неко био добар хришћанин. Површно гледано, може изгледати да је тако. Али осмотримо следеће чињенице и погледајмо до ког нас закључка то доводи.

Осмотримо, на пример, једно библијско учење које је прирасло за срце многим искреним верницима — откупнину. Према овом учењу, Исус Христ је дао свој савршени људски живот као откупнину за избављење људи од греха (Матеј 20:28; Јован 3:16). Као што знамо, откуп је плаћање одговарајуће вредности да би се повратило нешто што је изгубљено. Зато Библија описује Исуса као „одговарајућу откупнину“ (1. Тимотеју 2:6). Можда се питамо: одговарајућу чему? Библија пружа одговор: „Као што у Адаму сви умиру, тако ће и у Христу сви оживети“ (1.  Коринћанима 15:22). Савршени живот који је Исус жртвовао како би откупио послушне људе одговара савршеном животу који је Адам изгубио због греха у Едену (Римљанима 5:12). Јасно је, ако Адам није постојао, Христова откупна жртва нема никаквог смисла.

Одбацивањем или потцењивањем онога што се у Постанку говори о Адаму и Еви настаје домино ефекат, јер се тиме поткопавају сва важна учења у Библији. * То води до мноштва неодговорених питања и вере која нема чврст темељ (Јеврејима 11:1).

Да ли живот има смисао?

На крају долазимо до овог суштинског питања: Ако одбацимо запис из Постанка, да ли можемо задовољити људску потребу за смислом и сврхом живота? Према гледишту Ричарда Докинса, једног од водећих еволуциониста и атеиста, у свемиру „нема промишљености, нема сврхе, ни зла ни добра, ничега сем слепе, сурове равнодушности“. Какво суморно гледиште, сасвим страно људској природи!

У оштрој супротности с тим, Библија пружа задовољавајуће одговоре на најважнија животна питања, од којих су нека: Одакле долазимо? Шта је сврха живота? Зашто у свету има толико зла и патње? Да ли ће злу икада доћи крај? Осим тога, вера у Христову откупну жртву пружа нам наду у вечни живот у рајским условима, попут оних у Едену где је Бог сместио прве људе, Адама и Еву (Псалам 37:29; Откривење 21:3-5). Заиста дивна нада! *

Иако се запис о Адаму и Еви не слаже с теоријом еволуције, он је у складу са оним што је данас познато науци. Штавише, потпуно се слаже са остатком Божје надахнуте Речи Библије, која говори о правом смислу живота.

Зашто онда не бисте детаљније испитали Библију? Јеховиним сведоцима би било драго да вам помогну у томе.

[Фусноте]

^ Према декадном систему, квинтилион је 1 са 24 нуле, а билион је 1 са 12 нула.

^ За више информација видети књиге Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе? и Живот — како је настао? Еволуцијом или стварањем?; издали Јеховини сведоци.

^ Наравно, ови научници нису створили живот. Они су користили биолошки материјал од већ постојећих живих ћелија.

^ У то спадају учења о Божјој врховној власти, људској беспрекорности, добру и злу, слободној вољи, стању мртвих, браку, обећаном Месији, рају на земљи, Божјем Краљевству и многа друга.

^ За више информација видети књигу Шта Библија заиста научава?, 3. поглавље „Каква је Божја намера са земљом?“ и 5.  поглавље „Откупнина — највреднији дар од Бога“; издали Јеховини сведоци.

[Истакнути текст на 14. страни]

Попут спејс шатла, људско тело је прецизно конструисано

[Слике на странама 12, 13]

Ако Адам није постојао, Христова откупна жртва нема никаквог смисла

[Слика на 15. страни]

Исус је потврдио постојање Адама и Еве