Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ ЈЕ БОГУ СТАЛО ДО НАС?

Бог нас разуме

Бог нас разуме

„Јехова, ти си проникнуо дубоко у мене и познајеш ме.“ (ПСАЛАМ 139:1)

„Очи су твоје виделе док сам заметак био.“ (ПСАЛАМ 139:16)

ЗАШТО НЕКИ СУМЊАЈУ У ТО. Многи мисле да Бог људе види само као грешнике недостојне његове пажње. Кендра из Сједињених Држава, која је патила од депресије, била је сломљена осећајем кривице због грешака које је правила. Она је рекла да је због свега тога престала да се моли.

ШТА КАЖЕ БОЖЈА РЕЧ. Јехова гледа иза наше несавршености и разуме нашу суштину. „Он добро познаје грађу нашу“, каже Библија, „памти да смо прах.“ Штавише, он не поступа с нама „по гресима нашим“, већ нам милосрдно опрашта када се кајемо (Псалам 103:10, 14).

Осмотримо пример Давида, израелског краља ког смо поменули у уводном чланку. Он је у молитви Богу рекао: „Очи су твоје виделе док сам заметак био, у књизи су твојој сви делови његови били записани [...] Проникни у мене, Боже, и упознај срце моје“ (Псалам 139:16, 23). Иако је Давид грешио, понекад чак врло озбиљно, био је уверен да Јехова у његовом срцу може да види искрено покајање.

Јехова нас разуме боље него што би то могао иједан човек. „Човек гледа оно што се очима види“, каже Библија, „а Јехова гледа оно што је у срцу“ (1. Самуилова 16:7). Бог зна због чега смо такви какви јесмо — како су томе допринели генетика, детињство, окружење и наше карактерне црте. Он види и цени оно што желимо да будемо, чак и ако правимо грешке.

Зашто је утешно то што Бог може да проникне у нашу суштину?