Пређи на садржај

Ко је био пророк Данило?

Ко је био пророк Данило?

Одговор из Светог писма

 Данило је био један од истакнутих Божјих пророка и живео је у шестом и седмом веку пре н. е. Бог га је обдарио способношћу да тумачи снове, дао му је визије о будућим догађајима и надахнуо га је да запише библијску књигу која носи његово име (Данило 1:17; 2:19).

Шта знамо о Данилу?

 Данило је одрастао у Јуди. На подручју тог краљевства се налазио Јерусалим и јеврејски храм. Вавилонски краљ Навуходоносор је 617. пре н. е. освојио Јерусалим и одвео у изгнанство „најистакнутије људе“ из Јуде (2. Краљевима 24:15; Данило 1:1). Међу њима је био и Данило, који је у то време вероватно био тинејџер.

 Данило је с још неким младићима (међу којима су били Седрах, Мисах и Авденаго) одведен на двор вавилонског краља, где су добили посебну обуку да би му касније служили. Тамо су били под великим притиском да прекрше Божји закон, али су Данило и његова три пријатеља остали верни свом Богу, Јехови (Данило 1:3-8). Након те обуке, која је трајала три године, краљ Навуходоносор их је похвалио јер су били веома мудри и способни и рекао је да су „у целом његовом краљевству десет пута бољи од свих свештеника који се баве магијом и од свих који призивају духове“. Он је поставио Данила и његове пријатеље да служе на двору (Данило 1:18-20).

 Деценијама касније, када је Данило вероватно имао нешто више од 90 година, позван је на двор. Валтасар, који је тада владао у Вавилону, затражио је од Данила да му објасни рукопис који се на мистериозан начин појавио на зиду. Бог је помогао Данилу да разуме шта значи та порука и он је објавио Валтасару да ће Медоперсијско царство освојити Вавилон. Те исте ноћи је Вавилон пао (Данило 5:1, 13-31).

 Данило је у Медоперсијском царству био постављен на висок положај, а краљ Дарије је намеравао да му да још већа овлашћења (Данило 6:1-3). Љубоморни поглавари и сатрапи су сковали заверу да га погубе. Бачен је у јаму с лавовима, али Јехова га је избавио одатле (Данило 6:4-23). Пред крај Даниловог живота, анђео му се појавио и два пута га уверио да је „веома драг Богу“ (Данило 10:11, 19).

 Погледајте причу о Данилу и његовом животу у екранизованом библијском догађају из два дела под називом Данило – веран до краја!