Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о тетовирању?

Шта Свето писмо каже о тетовирању?

Одговор из Светог писма

 У Светом писму се тетовирање помиње само на једном месту и то у Левитској 19:28, где стоји: „Не тетовирајте по себи знакове.“ Бог је ову заповест дао израелском народу да би их одвојио од околних народа који су тетовирали имена и симболе својих богова (Поновљени закони 14:2). Премда хришћани нису под Мојсијевим законом датом Израелцима, вреди пажљиво размотрити начела која стоје иза ове законске одредбе.

Да ли је тетовирање или осликавање тела прихватљиво за хришћане?

 Следећи библијски стихови могу вам помоћи у доношењу одлуке:

  •   „Жене [треба да се] пристојно одевају и да при томе буду скромне“ (1. Тимотеју 2:9). Ово начело се примењује и на жене и на мушкарце. Треба да будемо обзирни према осећањима других и да не скрећемо превелику пажњу на себе.

  •   Неки желе да истакну свој идентитет или независност, док се други тетовирају да би другима доказали да са својим телом могу да раде шта год желе. Свето писмо подстиче хришћане: ’Своја тела дајте као жртву живу, свету, угодну Богу, да служите Богу користећи свој разум‘ (Римљанима 12:1). „Користећи свој разум“ размислите о томе зашто желите да се истетовирате. Ако је то зато што желите да пратите модни тренд или да истакнете припадност некој групи, имајте на уму да се ваше размишљање може променити, али тетоважа ће остати. Ако преиспитате своје мотиве, то ће вам помоћи да донесете мудру одлуку (Пословице 4:7).

  •   „Замисли марљивог човека сигурно доносе корист, а ко је год брзоплет сигурно срља у оскудицу“ (Пословице 21:5). Одлука да се истетовирате често се доноси брзоплето, али она може имати дугорочан утицај на ваше односе с другима, као и на запослење. Уклањање тетоважа може бити скупо и болно. Истраживања, као и све већи број салона где се могу уклонити тетоваже, показују да су многи који су се истетовирали с временом зажалили због тога.