Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Научите децу да буду захвална

Научите децу да буду захвална

 Према неким студијама, захвалне особе су срећније, здравије, боље се носе с проблемима и граде чвршћа пријатељства. Професор Роберт Еманс каже да „неког ко је захвалан неће тако лако обузети завист, бес, похлепа и огорченост“. a

 Да ли је и за децу добро да буду захвална? Једна студија, која је трајала четири године и обухватала 700 младих, показала је да они који су захвални ређе варају на испитима и мања је вероватноћа да ће се опијати, дрогирати и бити проблематични.

  •   Узимање ствари здраво за готово гуши захвалност. Многа деца сматрају да заслужују све добро што имају. Међутим, тешко да ће неко бити захвалан ако на оно што добије гледа као на нешто на шта има право, а не као на поклон.

     Нажалост, такво гледиште је данас уобичајено. „Свет обликује људе да мисле само на себе. Рекламе стварају у нама осећај да заслужујемо најбоље, и то одмах“, каже мајка по имену Кетрин.

  •   И мала деца могу научити да буду захвална. Мајка по имену Кеј каже: „Децу је лако обликовати. Када у њих усађујемо добре навике, то је као када младу биљку подупремо нечим да би расла усправно.“

Шта можете учинити

  •   Учите их да изразе захвалност. Чак и мало дете може рећи „хвала“ кад му неко нешто да или учини нешто лепо за њега. С временом, како сазрева, научиће да цени великодушност других и да од срца покаже захвалност.

     Библијско начело: „Будите захвални“ (Колошанима 3:15).

     „Наш трогодишњи унук увек каже ’молим те‘ и ’хвала‘. То је видео од својих родитеља. Они су и сами захвални и имају лепе манире, па је и он научио да буде такав.“ (Џефри)

  •   Учите их да покажу захвалност. Можда бисте могли рећи детету да напише пар речи захвалности када следећи пут добије неки поклон. Такође, ако му дате неки кућни посао, разумеће колико труда се улаже у то да у кући све лепо функционише, па ће ценити оно што други раде за њега.

     Библијско начело: „Више усрећује давање него примање“ (Дела апостолска 20:35).

     „Наш син и ћерка тинејџерског узраста нам у свему помажу. Договарамо се шта ћемо кувати, а некад и они кувају. Такође нам помажу и око других кућних послова. Зато добро разумеју шта све ми као родитељи радимо и не узимају наш труд здраво за готово.“ (Беверли)

  •   Учите их да буду понизна. Као што је добро тло неопходно да би биљка расла и напредовала, тако је понизност неопходна да би неко био захвалан. Понизан човек је свестан да не може сам успети у сваком подухвату и зато је захвалан за помоћ коју му други пружају.

     Библијско начело: „Будите понизни и сматрајте друге већима од себе. Немојте мислити само на своју корист него и на корист других“ (Филипљанима 2:3, 4).

     „Понекад током вечере играмо једну игру. Свако каже нешто за шта је захвалан. Тако размишљамо о позитивним стварима за које смо захвални, а не о негативним које нас подстичу да будемо себични.“ (Тамара)

 Савет: Пружите добар пример. Ако деца виде да сте ви захвални другима, а и њима, већа је вероватноћа да ће и она бити захвална.

a Из књиге Thanks! How Practicing Gratitude Can Make You Happier.