Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Зашто је за децу добро да читају? (2. део): Екран или папир?

Зашто је за децу добро да читају? (2. део): Екран или папир?

 Шта ваше дете више воли – да чита са папира или са екрана?

 Већина младих више воли електронске уређаје. „Генерацији која је навикла да кликне на линк и да за пар секунди скролује до било које странице, књига једноставно не држи пажњу“, пише доктор Џин Твенге. a

 Наравно, електронски уређаји имају добре стране. Двадесетогодишњи Џон каже: „У мојој школи се користе дигиталне књиге. Много ми значи што у електронском формату могу да претражујем и да брзо пронађем информације које су ми потребне.“

 Читање помоћу електронских уређаја има и других предности. На пример, довољан је један клик да би се отворила нека дефиниција, пустио аудио-снимак, одгледао видео или отворио линк са додатним информацијама. Да ли то значи да је читање са папира мање корисно?

 Никако. Неки се баш опредељују за штампани материјал када желе нешто дубље да истраже. Зашто?

  •   Концентрација. Тинејџер по имену Нејтан каже: „Кад читам нешто са електронског уређаја, стално ми искачу нека обавештења и то ми одвраћа пажњу.“

     Двадесетогодишња Карен има сличан проблем. Она каже: „Када читам нешто на телефону или таблету, деси се да пређем на неку другу апликацију или почнем да играм игрицу.“

     Библијско начело: „Мудро користите време“ (Колошанима 4:5).

     Размислите: Да ли ваше дете може да задржи пажњу док чита или учи помоћу електронског уређаја? Ако не, како му можете помоћи да то научи?

     Савет: Помозите детету да разуме да ако дозволи да му друге апликације одвраћају пажњу, дуже ће радити домаћи задатак и остаће му мање времена за неке друге ствари.

  •   Разумевање. У једној књизи о родитељству пише: „Бројна истраживања су показала да кад неко чита са екрана не разуме толико добро материјал као кад га чита са папира“ (Be the Parent, Please).

     Један разлог је што људи када читају са екрана имају обичај да прелећу преко текста, уместо да се удубе у њега. Писац Николас Кар каже: „Када смо на интернету, ми желимо да што брже сакупимо што више информација.“ b

     Наравно, нема ништа лоше у томе да понекад само летимично прочитамо неки текст. Али Кар каже да проблем настаје кад нам то „постане једини начин на који читамо“. Ваше дете би тако могло стећи навику да само претрчи преко материјала, а да уопште не разуме његов смисао.

     Библијско начело: „Уз све што стичеш, стичи и разборитост [„разумевање“, Нови српски превод]“ (Пословице 4:7).

     Размислите: Како можете помоћи свом детету да научи да дубље истражује неку тему, било у штампаном било у електронском формату?

     Савет: Немојте бити искључиви. И књиге и електронски уређаји имају своје предности и мане. Чињеница је да електронски уређаји имају неке опције које олакшавају учење. Зато будите разумни кад са својом децом разговарате о добрим и лошим странама обе врсте читања. Осим тога, узмите у обзир да су сва деца различита.

  •   Памћење. Ферис Џејбер је за један научни часопис рекао да нас „читање на електронском уређају више умара него читање штампаног материјала […] и донекле нам отежава да запамтимо оно што смо прочитали“ (Scientific American).

     На пример, док читамо неку књигу, лакше нам је да визуелно запамтимо где се налази одређена мисао, на којој страници или делу странице. То нам олакшава да касније брже пронађемо оно што желимо.

     Поред тога, научници су дошли до закључка да се боље учи када се чита штампани материјал. Самим тим информације се боље памте и лакше је сетити их се кад су нам потребне.

     Библијско начело: „Чувај мудрост и способност просуђивања“ (Пословице 3:21).

     Размислите: Да ли ваше дете има проблем да разуме и запамти оно што чита или учи? Ако је тако, шта му може помоћи? Да ли би му било лакше ако би читало са папира?

     Савет: Узмите у обзир шта је боље за ваше дете, а не само шта више воли. Понекад смо склони томе да преувеличамо користи читања са екрана.

a Из књиге iGen.

b Из књиге The Shallows.