Пређи на садржај

6. ЈУЛ 2023.
ГРУЗИЈА

Објављено Јеванђеље по Матеју на мингрелском

Објављено Јеванђеље по Матеју на мингрелском

У петак 30. јуна 2023, брат Џони Шаламберидзе, члан Одбора подружнице у Грузији, објавио је излажење Јеванђеља по Матеју на мингрелском језику. Ово је прва библијска књига која је преведена на тај језик. Објављена је на Регионалном конгресу „Будите стрпљиви“ у Конгресној дворани у Зугдидију, у Грузији. Било је присутно 627 особа. Сви су добили штампани примерак овог јеванђеља, а превод је доступан и у електронском формату.

Мингрелски језик се углавном говори у области Самегрело на западу Грузије. Јеховини сведоци су 2019. отворили истурено преводилачко одељење за тај језик у Зугдидију.

Јеховини сведоци су међу ретким организацијама које су објавиле неки штампани материјал на мингрелском језику. „Пошто је мингрелски претежно говорни језик, нема устаљених граматичких и правописних правила“, објашњава један преводилац. „То нам је током превођења представљало највећи проблем. Зато је одлучено да се следе граматичка правила грузијског језика, а да се уједно обрати помна пажња на то како се мингрелски изговара.“

Истурено преводилачко одељење за мингрелски у Зугдидију, у Грузији

Осим тога, за неке речи из Библије не постоји еквивалент у мингрелском. На пример, не постоји реч за „покајање“. Зато су преводиоци тај концепт пренели као „жалост због неисправног поступања“.

Радујемо се с нашом браћом и сестрама који говоре мингрелски што ће захваљујући овом новом преводу моћи још боље да помажу онима који су „гладни и жедни праведности“ (Матеј 5:6).