Пређи на садржај

Наша браћа у Грчкој била су прогнана или затварана због своје неутралности. Па ипак, кад год је то било могуће, учествовали су у свим теократским активностима, као што је обележавање годишњице Христове смрти

22. ДЕЦЕМБАР 2022.
ГРЧКА

Сто година како се не учимо ратовању

Сто година како се не учимо ратовању

Никос и Елени Абадзис

Година 2022. је за Јеховине сведоке у Грчкој означила две важне годишњице: 100 година од првих документованих случајева приговора савести и 25 година од кад је уведена цивилна служба.

Двадесети век у Грчкој био је пун сукоба и немира. То је значило да су наша браћа морала да се увек изнова боре да остану неутрална. Браћа Никос Абадзис и Николаос Ребебос била су прва два Јеховина сведока (тада Истраживача Библије) у Грчкој која су морала да заузму став и поступе по својој савести обликованој по Библији.

Брат Абадзис није хтео да иде у Грчко-турски рат (1919–1922). О том периоду, брат Абадзис је рекао: „Послат сам у касарну [у Малој Азији] [...] Тамо сам скупио храброст и проповедао [војницима] и рекао им да јеванђеље не каже да ратујемо, већ да волимо своје непријатеље.“ По завршетку рата, брат Абадзис је проповедао добру вест у многим деловима Грчке.

Николаос Ребебос са супругом

Николаос Ребебос је био у Грчко-турском рату. Али кад је прочитао трактат који је добио од Истраживача Библије и кад је почео да чита Свето писмо, променио је став према ратовању. С временом је рекао својим надређенима да више неће да учествује у рату иако је знао да би за то могли да га стрељају. Николаос је храбро рекао да му ни длака с главе неће фалити осим ако Бог то не дозволи. После рата је потражио Истраживаче Библије и крстио се 1925.

Браћа Абадзис и Ребебос су први од многе браће Грка који су остали неутрални упркос снажном притиску да узму оружје. Током Другог светског рата и Грчког грађанског рата (1946–1949) наша браћа су била храбра и одбијала су да се прикључе било војсци било герилцима, некад и по цену живота. Не повлачећи се пред прогонством, наставили су да проповедају добру вест мира и тако је број Јеховиних сведока у Грчкој порастао са 178 на 2 808, у периоду од 1940. до 1949. године.

Јеховини сведоци и данас ревно проповедају у Грчкој

Затвор је чекао све који су због приговора савести одбијали да служе војску. Укупно је 3 788 браће било у затвору због тога. Коначно је 1997. у Грчкој уведена цивилна служба. Тренутно око 100 наше браће у Грчкој обавља цивилну службу.

У службеној 2022. години, највећи број објавитеља у Грчкој био је 27 995, а крстило се 420 особа.

Током протеклог века, било је очигледно да Јехова подржава нашу браћу у Грчкој док остају решени да се не уче ратовању (Исаија 2:4).