Пређи на садржај

Нови објекти за канцеларије и смештај преводилаца у Мексику. Слева надесно, у смеру казаљке на сату: истурено преводилачко одељење за језике цоцил, запотечки (Истмус) и отоми (Мескитал)

31. АВГУСТ 2022.
МЕКСИКО

У Средњој Америци чак 25 истурених преводилачких одељења

У Средњој Америци чак 25 истурених преводилачких одељења

У периоду од јануара до јула 2022, с радом је почело пет нових истурених преводилачких одељења у Мексику. Сада у Средњој Америци има укупно 25 таквих одељења. Преводилачки тимови за тараскански језик, као и за језике цоцил, запотечки (Истмус), отоми (Мескитал) и чол сада ће моћи да живе на подручју где многи људи говоре језиком на који они преводе. У наредним месецима на подручју које надгледа подружница у Средњој Америци отвориће се још 8 истурених преводилачких одељења, а у плану је још 34.

Много значи када преводиоци живе и раде на подручју где се говори језик на који преводе. Сестра Марсела Ернандез, преводилац на језик цоцил која је неколико година радила у подружници, каже: „Док сам живела и радила у подружници, приметила сам да сам се изражавала на компликован начин. Међутим, сада кад у скупштини и служби свакодневно слушам браћу којима је цоцил матерњи језик, мој превод је много природнији.“

Једноставни објекти који су изграђени за истурена преводилачка одељења својом чистоћом и уредношћу остављају снажан утисак на људе у околини. Није ништа необично да се неко заустави и диви овим зградама, па чак и да их слика. Једна жена која има продавницу преко пута једног истуреног преводилачког одељења била је толико одушевљена када је чула шта се ради у том објекту да сада редовно мете тротоар и чисти радњу. Она каже: „Налазим се преко пута зграде која је посвећена Богу.“

Очигледно је да Јехова благосиља оно што се ради у истуреним преводилачким одељењима. Захвални смо му што имамо његову подршку у преводилачком раду (Псалам 127:1).