Пређи на садржај

Натпис „Watchtower“ – дугогодишњи симбол Бруклина

Натпис „Watchtower“ – дугогодишњи симбол Бруклина

Дању и ноћу, више од 40 година, 4,6 метара висока црвена слова на врху главног седишта Јеховиних сведока била су уобичајен призор за становнике Њујорка, а многима од њих сигуран ослонац за тачно време и температуру.

Ебони, која може видети натпис из свог стана у Бруклину, рекла је: „Лепо је кад можете да погледате кроз прозор и видите тачно време и температуру пре него што кренете на посао. То ми помаже да увек стигнем на време и да се обучем у складу с временским приликама.“

Да ли ће натпис с тачним временом и температуром бити ту и наредних 40 година? Вероватно не. Пошто Јеховини сведоци планирају да главно седиште преселе на север државе Њујорк, ту одлуку ће донети будући власници зграде.

Пре више од 70 година, првобитни натпис је поставио претходни власник зграде. Након што су 1969. купили овај објекат, Јеховини сведоци су променили његов изглед у садашњи.

Натпис захтева редовно одржавање. Неколико генерација младих људи радили су на томе и увек били спремни да изврше потребне поправке.

Један радник који је био у ноћној смени присећа се: „Једно вече нас је позвао уредник телевизијских вести. Звао нас је да нам каже да сат изнад натписа касни 15 секунди. Желео је да га подесимо како би могао да га прикаже у свом програму те ноћи. Убрзо је поспани техничар био на лицу места.“

Да би био ефикаснији и тачнији, натпис је модификован неколико пута. Од средине 1980-их, на екрану који је наизменично показивао тачно време и температуру према Фаренхајту, може се видети и температура у целзијусима.

Затим су 2009. непрактичне неонске сијалице које су осветљавале натпис замењене црвеним диодама, које су поузданије и годишње праве уштеду од преко 4 000 америчких долара у трошковима одржавања. Данас овај натпис троши само делић енергије која је некада за то била потребна.