Пређи на садржај

Зашто Јеховини сведоци не славе Божић?

Зашто Јеховини сведоци не славе Божић?

Уобичајене заблуде

 Заблуда: Јеховини сведоци не славе Божић зато што не верују у Исуса.

 Чињеница: Ми смо хришћани. Верујемо да спасење долази само преко Исуса Христа (Дела апостолска 4:12).

 Заблуда: Ви правите раздор међу члановима породице јер их поучавате да не славе Божић.

 Чињеница: Ми истински ценимо породично уређење и користимо Свето писмо да бисмо помогли другима да учврсте породичне везе.

 Заблуда: Ви пропуштате да осетите „дух Божића“ – шта значи бити великодушан, подржати мир на земљи и добру вољу међу људима.

 Чињеница: Ми се трудимо да сваки дан будемо великодушни и мирољубиви (Пословице 11:25; Римљанима 12:18). Примера ради, начин на који одржавамо састанке и проповедамо у складу је са Исусовим речима: „Бесплатно сте добили, бесплатно и дајте“ (Матеј 10:8). Осим тога, указујемо на Божје Краљевство као на једину реалну наду за мир на земљи (Матеј 10:7).

Зашто Јеховини сведоци не славе Божић?

  •   Исус је заповедио да обележавамо спомен на његову смрт, а не на рођење (Лука 22:19, 20).

  •   Исусови апостоли и први ученици нису славили Божић. New Catholic Encyclopedia каже да је „прослава Христовог рођења уведена тек 243. године [н. е.]“, што је више од једног века након смрти последњег апостола.

  •   Нема доказа да се Исус родио 7. јануара, односно 25. децембра; датум његовог рођења није забележен у Светом писму.

  •   Ми верујемо да Бог не одобрава слављење Божића, јер он вуче корене из паганских обичаја и церемонија (2. Коринћанима 6:17).

Зашто уопште правити питање око Божића?

 Многи још увек славе Божић иако знају да има паганско порекло и да се нигде у Светом писму не говори о њему. Такве особе се могу питати: Зашто би се хришћани одрекли слављења Божића и били омражени међу другима? Зашто уопште правити питање око Божића?

 Свето писмо нас подстиче да не узимамо ствари здраво за готово, него да ’користимо свој разум‘ (Римљанима 12:1, 2). Поучава нас да ценимо истину (Јован 4:23, 24). Стога, иако нам је важно шта други мисле о нама, ми се држимо библијских начела чак и ако због тога нећемо бити омиљени.

 Иако смо одлучили да не славимо Божић, ми поштујемо право сваке особе да одлучи за себе. Не спречавамо друге да славе Божић.