Vrati se na sadržaj

19. OKTOBAR 2016.
ERITREJA

Progonstvo Jehovinih svedoka u Eritreji privlači pažnju svetske javnosti

Progonstvo Jehovinih svedoka u Eritreji privlači pažnju svetske javnosti

Jehovini svedoci u Eritreji, više nego bilo gde u svetu, suočavaju se sa žestokim progonstvom. Eritreja je 1993. stekla nezavisnost i Svedoci su od tada neprestano zatvarani, mučeni i marginalizovani. Oni su progonjeni jer su politički neutralni i odbijaju da uzmu oružje i da se bore protiv svojih bližnjih.

Trenutno je u Eritreji zatvoreno 54 Jehovina svedoka. U protekle 22 godine, svi osim jednog zatvoreni su bez podizanja optužnice ili saslušanja. Trojica su u zatvoru još od 1994.

Zabrinutost raste širom sveta

Od samog početka, organizacije za ljudska prava i vladine službe osuđuju progonstvo kroz koje prolaze Jehovini svedoci u Eritreji. Nedavno je, međutim, Istražna komisija UN za ljudska prava u Eritreji dodatno skrenula pažnju međunarodne javnosti na tešku situaciju u kojoj se nalaze Jehovini svedoci. U svom prvom izveštaju Savetu UN za ljudska prava od juna 2015. Komisija je čitav jedan deo posvetila diskriminaciji i zlostavljanju Jehovinih svedoka.

Dana 21. juna 2016, Komisija je Savetu UN za ljudska prava iznela svoj drugi detaljni izveštaj u kom je Eritreji naložila da „poštuje slobodu veroispovesti“ i da „prestane da bez zakonskog osnova hapsi i zatvara građane zbog njihovih verskih ubeđenja, a naročito pripadnike određenih verskih zajednica, kao što su Jehovini svedoci, [...] i da odmah potpuno oslobodi sve one koji su zatvoreni bez zakonskog osnova“.

Komisija je u svojim odlukama zaključila da Eritreja vrši „progonstvo i na verskoj i na etničkoj osnovi“ i da je ono u suprotnosti s međunarodnim zakonom i predstavlja „zločin protiv čovečnosti“. Međunarodna zajednica ovakvo progonstvo ubraja među najozbiljnije oblike kršenja ljudskih prava. Komisija će 27. oktobra 2016. odboru Generalne skupštine UN usmeno izložiti sve novine u vezi s ovim problemom.

Da li će Eritreja ispraviti nepravdu nanetu Svedocima?

Jehovini svedoci širom sveta veoma su zabrinuti za svoje suvernike u Eritreji. Oni usrdno mole eritrejske vlasti da prestanu da progone ove dobronamerne ljude i da im omoguće ostvarivanje osnovnih i neotuđivih ljudskih prava.