Vrati se na sadržaj

Brat Džozef Raterford sa odgovornom braćom iz Grčke na Partenonu 1920. Podružnica se tokom godina nalazila na različitim lokacijama: prva je bila u Atini (gore), neko vreme u Marusiju (u sredini), a trenutno je u Drapetsoni

29. SEPTEMBAR 2022.
GRČKA

Sto godina od osnivanja podružnice u Grčkoj

Sto godina od osnivanja podružnice u Grčkoj

U četvrtak 6. oktobra 2022, navršava se tačno 100 godina od osnivanja prve podružnice u Grčkoj.

Pismo brata Raterforda od 6. oktobra 1922. o osnivanju podružnice u Grčkoj

Dobra vest se u savremeno doba u Grčkoj propoveda od 1905. Objavitelji su revno propovedali širom zemlje i brat Raterford je 1922. osnovao podružnicu u Atini. Brat Atanasios Karanasios je naimenovan za prvog predstavnika podružnice. U objektima podružnice su 1936. počele da se štampaju publikacije na grčkom. Dve godine kasnije, vlasti su donele zakon koji zabranjuje prozelitizam. Zbog toga je brat Karanasios uhapšen 1939. Štamparija je zatvorena i sva imovina koja je pripadala organizaciji je konfiskovana na nekoliko meseci. Kasnije, kada je Grčka ušla u Drugi svetski rat, proglašeno je vanredno stanje u zemlji, nakon čega su naše publikacije zabranjene, a podružnica zatvorena.

Nakon Drugog svetskog rata 1945, kada je ukinuta zabrana, braća koja su predvodila organizovala su da se nastavi s propovedanjem. Dve godine kasnije, brat Natan Nor je posetio braću u Grčkoj i pobrinuo se da se nova podružnica otvori u Atini, u ulici Tenedu. Jehova je očigledno blagoslovio trud te revne braće. Do 1951. u zemlji je bilo 3 368 objavitelja, što je porast od 26 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

U oktobru 1954. posvećeni su novi objekti podružnice u ulici Kartali u Atini. Braća i sestre su trpeli progonstvo, ali nisu prestali da propovedaju. Godine 1967. došlo je do državnog udara u Grčkoj i tada je Jehovinim svedocima ponovo zabranjeno da održavaju sastanke i da propovedaju.

Brat Mihalis Kaminaris i njegova supruga Elefterija služili su u Betelu dok je trajala zabrana. Brat Kaminaris je u vezi s tim ispričao: „U tom periodu je bila zatvorena štamparija u podružnici, tako da smo počeli da takoreći proizvodimo literaturu u kući u kojoj smo živeli, u predgrađu Atine. Elefterija je prekucavala članke iz Stražarske kule na pisaćoj mašini. Stavila bi po deset listova papira odjednom i zatim bi morala vrlo snažno da kuca kako bi se slova utisnula na svim tim listovima. Zatim bih ja uzimao listove i uvezivao ih, i tako svake večeri do ponoći. U stanu ispod nas je živeo jedan policajac i do dan-danas nam nije jasno kako to da nikada nije posumnjao u to šta radimo.“

Broj objavitelja je nastavio da raste uprkos zabrani. Kada je 1974. ukinuta zabrana, ponovo su bili potrebni veći objekti podružnice. U narednim decenijama broj objavitelja u Grčkoj je i dalje rastao i zato su stalno bili potrebni veći objekti. Podružnica se sada nalazi u Drapetsoni, na Pireju i posvećena je 18. novembra 2018. U Grčkoj trenutno ima 27 752 objavitelja.

Stalni porast broja objavitelja u Grčkoj u proteklih 100 godina uprkos mnogim zabranama, ratovima i progonstvu dokaz je da ništa ne može sprečiti Jehovu da ubrza prikupljanje iskrenih ljudi u svoju organizaciju (Isaija 60:22).