Vrati se na sadržaj

5. OKTOBAR 2022.
PORTUGAL

Jevanđelje po Mateju objavljeno na kapverdskom

Jevanđelje po Mateju objavljeno na kapverdskom

U nedelju 25. septembra 2022, brat Mario Pinto de Oliveira, član Odbora podružnice u Portugalu, objavio je izlaženje Jevanđelja po Mateju na kapverdskom jeziku. Ova biblijska knjiga je objavljena u digitalnom formatu tokom posebnog sastanka koji je održan preko video-veze u portugalskoj podružnici u Lisabonu. Program je pratilo ukupno 3 812 ljudi, neki iz Dvorana Kraljevstva u Portugalu, a neki sa Zelenortskih Ostrva.

Kapverdski je kreolski jezik koji se zasniva na portugalskom. To je maternji jezik većine ljudi koji žive na Zelenortskim Ostrvima. Propovedanje dobre vesti na Zelenortskim Ostrvima nadgleda podružnica u Portugalu.

Kancelarije isturenog prevodilačkog odeljenja za kapverdski u Praji (Santjago, Zelenortska Ostrva)

Što se tiče ovog novog biblijskog prevoda, jedan prevodilac je rekao: „Premda su već postojali prevodi nekih biblijskih knjiga na kapverdski, ti primerci se nisu mogli lako nabaviti. Za mnoge koji će dobiti ovaj novi prevod Jevanđelja po Mateju, to će biti prvi put da čitaju Božju Reč na svom maternjem jeziku.“

Jedan drugi prevodilac se ovako izrazio: „Ova biblijska knjiga je laka za čitanje i razumevanje. U njoj su korišćeni izrazi koje čujemo svaki dan. Ona je prelep dar od Jehove i biće od velike pomoći u službi propovedanja. Sada ćemo trošiti manje vremena na objašnjenje značenja nerazumljivih reči, a više na to da dopremo do srca ljudi.“

Izlazak Jevanđelja po Mateju na kapverdskom jeste moćan podsetnik na to da će naš nepristrasni Bog svoju Reč učiniti dostupnom za sve one koji ga traže (Dela apostolska 10:34, 35).