Vrati se na sadržaj

28. JUL 2014.
UKRAJINA

Nekažnjena zlodela vode do novih napada u Ukrajini

Nekažnjena zlodela vode do novih napada u Ukrajini

„Kada nema kazne za prestup, ljudi su skloni da čine zlo.“ Ova poslovica se pokazala istinitom u Ukrajini, gde Jehovini svedoci sve češće postaju žrtve mržnje i nasilja. Jehovini svedoci su zahvalni što im ukrajinska vlada garantuje slobodu veroispovesti, ali su zabrinuti što su sve češće meta napada i što vlasti ne preduzimaju ništa kako bi počinioci bili kažnjeni.

Napadi eskaliraju

Od 2008, u Ukrajini je bilo 64 fizička napada na Jehovine svedoke dok su učestvovali u verskim aktivnostima ili nakon njih. Šesnaest napada izvršili su pravoslavni sveštenici.

Od 2008. do 2013. izvršeno je i 190 napada na Dvorane Kraljevstva i 13 pokušaja da se ti objekti zapale. Tokom 2012. i 2013, broj napada na Dvorane Kraljevstva se udvostručio u odnosu na prethodne četiri godine.

Napadi su svaki put sve ozbiljniji. Godine 2012, dve Dvorane Kraljevstva u Donjeckoj oblasti spaljene su do temelja. Zatim su 2013. usledila dva fizička napada, a žrtve su zbog teških povreda duže vreme zadržane u bolnici.

Jehovini svedoci su od vlasti zatražili zaštitu, ali se situacija nije promenila jer nadležne službe nisu sprovele brzu i efikasnu istragu niti su počinioce zlodela odgovarajuće kaznili.

Nadležni organi ne reaguju

Vandalizam i podmetanje požara u Dvorani Kraljevstva u gradu Gorlovka, u Donjeckoj oblasti, 5. jun 2014.

Vandalizam. Policija ne reaguje ili dolazi sa zakašnjenjem kada se prijavi napad. Nakon što se sastavi izveštaj o napadu, nadležne službe često odbijaju da pokrenu postupak ili odugovlače s time. Čak i kada se povede parnica, dešava se da javni tužilac ne tereti počinioca krivičnog dela ili da sud izrekne samo simboličnu kaznu. Od 2008. do 2012, nadležni organi nisu podneli tužbe protiv počinioca u 111 slučajeva vandalizma.

Fizički napadi. Policija često ne sprovede propisnu istragu niti se potrudi da identifikuje počinioce. Kada se pokrene zakonski postupak, nadležni retko kad optuže ili kazne počinioce. Kada sud izrekne kaznu, ona nije odgovarajuća jer napad nije okarakterisan kao krivično delo počinjeno iz mržnje.

Nekažnjeni zločini ohrabruju počinioce da nastave s nasiljem

Pretučen Oleksandr Tretjak

Oleksandr Tretjak

Jedan od najbrutalnijih napada na Svedoke desio se 26. novembra 2013, kada je pretučen 41-godišnji Oleksandr Tretjak dok se vraćao kući posle verskih aktivnosti. Trojica muškaraca su ga nemilosrdno tukla više od 20 minuta. On je prepoznao napadače. Bili su to Ruslan Ivanov, Anatolij Dovgan, potpukovnik policije u penziji i njegov zet Evgenij Ilinskij, saobraćajni policajac. Gospodin Tretjak je uspeo da pobegne i zatim je brzo prebačen u bolnicu sa ozbiljnom povredom glave, polomljenim nosom i brojnim posekotinama i modricama.

Uprkos njegovom stanju, inspektor je ovo krivično delo opisao kao napad s „lakšim“ telesnim povredama koji su počinile tri „nepoznate“ osobe. Nakon dve sedmice bolničkog lečenja, gospodin Tretjak je pušten kući pre vremena, jer bi duži boravak u bolnici zahtevao od nadležnih organa da promene svoj izveštaj i opišu ovaj napad kao ozbiljno krivično delo. Zbog teških povreda već sledećeg dana je ponovo primljen u bolnicu. Tamo je proveo ukupno 23 dana.

Nedavno je podignuta krivična prijava protiv jednog od napadača, Ruslana Ivanova, ali tek nakon što je pobegao. Gospodin Tretjak strahuje da bi opet mogao biti napadnut. On je izjavio: „Uveren sam da je motiv napadača bila mržnja prema Jehovinim svedocima i da su imali nameru da me ubiju.“

Da li će nadležni reagovati?

Preko 150000 Jehovinih svedoka u Ukrajini godinama imaju versku slobodu i vlasti su ih do sada uvek štitile. Svedoci se nadaju da će policija u Ukrajini propisno ispitati ova kriminalna dela i da počinioci neće proći nekažnjeno.