Пређи на садржај

Пређи на садржај

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Прва глува особа која је прихватила истину

Хосе Перез

Прва глува особа која је прихватила истину
  • РОЂЕН: 1960.

  • КРШТЕН: 1982.

  • НЕКИ ПОДАЦИ: Хосеа је још као дечака привукла истини љубав која је владала међу браћом иако нико у скупштини није знао знаковни језик.

ИЗГУБИО сам слух још док сам био дете, а знаковни језик сам научио у школи за децу оштећеног слуха. Први контакт са истином имао сам са 11 година, када ме је једна породица Сведока из комшилука позвала на скупштински састанак. Иако нисам разумео о чему се говорило, решио сам да и други пут дођем зато што су ме сви срдачно дочекали. Многи у скупштини су ме позивали у госте или да негде идем с њима.

Постао сам објавитељ 1982. године, а нешто касније те исте године сам се крстио. Године 1984. оженио сам се Евом, која такође не чује. Иако нисмо баш најбоље разумели нека библијска учења, схватили смо да је то права Божја организација јер у њој влада љубав, по којој и треба да се препознају прави хришћани и зато смо радо сарађивали са скупштином (Јов. 13:35).

Нека браћа и сестре су 1992. године почели да уче амерички знаковни језик. Они су убрзо почели да траже глуве особе и да им преносе добру вест. Затим је 1994. године дело проповедања на знаковном језику добило нови замах када је у подружницу дошао један брачни пар из Порторика да би држао курс знаковног језика за 25 браће и сестара.

Нешто касније те године Ева и ја смо се придружили новоформираној групи на знаковном језику. Тек када смо почели да посећујемо састанке на знаковном језику јасније смо разумели детаље неких библијских учења, као на пример како је Сатана оспорио Јеховино право да влада и коју улогу Месијанско Краљевство има у остварењу Божје намере.

Првог децембра 1995. године основане су скупштине на знаковном језику у Санто Домингу и Сантијагу. У августу 2014. било је 26 скупштина и 18 група на знаковном језику.

Ева и ја смо желели да знаковни језик буде матерњи језик наше троје деце и тако смо их и поучавали. Наш најстарији син, Ебер, служи у Бетелу у Сједињеним Државама и помаже око превођења наше литературе на знаковни језик. Ја сам слуга помоћник у скупштини, а Ева је општи пионир.