Пређи на садржај

Пређи на садржај

КАКО СЕ КОРИСТЕ ВАШИ ПРИЛОЗИ

Колица која дају „сведочанство свим народима“

Колица која дају „сведочанство свим народима“

1. АПРИЛ 2023.

 Већ више од десет година, у служби проповедања користимо колица с литературом која привлаче пажњу пролазника. По томе смо препознатљиви у целом свету. Ова колица не само што лепо изгледају већ су и практична. Наша сестра Асената из Пољске каже: „Колица су једноставна, а опет лепа на око. Лако их је и поставити и преместити с једног места на друго.“

 Да ли сте се икада питали како су та колица настала и како се праве?

Одговарајући дизајн

 Водеће тело је 2001. одобрило да браћа и сестре у Француској почну да испробавају различите методе сведочења у јавности, укључујући и колица с литературом. Испробали су разне варијанте. На пример, прилагодили су кофер и колица за пијацу тако да помоћу њих и носе и излажу литературу. На крају се француска подружница определила за један модел који су објавитељи користили више година.

Један од првих модела, Француска, 2005.

 Браћа и сестре у Француској су била одушевљена резултатима јавног сведочења. Тако је 2011. Водеће тело одобрило један пробни програм сведочења у јавности у Њујорку помоћу колица и столова с литературом. Пионири који су учествовали у том програму увидели су колико су колица практична, између осталог и због тога што их је лако преносити. Они су такође предлагали како да се побољша њихов дизајн. Прва колица су била од дрвета и зато су била доста тешка. Није их било лако вући уз и низ степенице. Зато су направљена нова колица која су била лакша, али не превише лагана да их ветар не би могао преврнути. Такође су имала веће и издржљивије точкове, за лакше кретање по неравном терену. Осим тога, додата је једна мала преграда за резервну литературу.

 Пробни програм је био пун погодак! Зато је 2012. Водеће тело одобрило да се колица с литературом користе широм света. С једним произвођачем је уговорено да колица производи на велико и да притом користи лаке али издржљиве материјале.

 Током година било је ситнијих побољшања у дизајну колица. На пример, 2015. године, колица су добила футролу са провидном предњом страном. Дини из Грузије се то много свидело. Она каже: „Сада колица имају своју ’кабаницу‘ која штити публикације од кише.“ Године 2017. на неким језицима су почели да се користе магнетни постери. Брат из Пољске по имену Томаш каже: „Самолепљиве постере које смо раније користили било је тешко заменити. Ови магнетни су феноменално решење!“ Године 2019. је дошло до још неких побољшања што се тиче материјала и начина производње колица, тако да су сада још издржљивија.

Производња колица

 Сва колица која се користе широм света производи један произвођач. Тренутно једна колица коштају око 40 евра, без трошкова отпреме. До данас је на производњу колица потрошено приближно 15 милиона евра и преко 420 000 њих је послато скупштинама широм света.

 Да би се прилози најбоље искористили, колица се наручују на велико јер је тако повољније. Осим тога, скупштине не морају наручити нова колица кад се покваре већ могу наручити резервне делове и поправити их.

Сведочење помоћу колица

 Браћа и сестре широм света уживају док користе колица с литературом. Мартина из Гане каже: „У другим гранама службе ми прилазимо људима, али кад сведочимо помоћу колица људи прилазе нама. А чак и ако не приђу већ само прођу, ипак добију сведочанство.“

 У једној другој афричкој земљи, један човек је пришао колицима и тражио публикације на свом језику. Вратио се након недељу дана и рекао: „Све сам прочитао. То што ту пише је јако важно. Пренећу све ово и мојој породици у мом селу“, које је око 500 километара удаљено одатле. После два месеца се вратио и рекао: „Људи у мом селу су прочитали све што сам им донео и много им се свиђа. Хоће да постану Јеховини сведоци. Али неке ствари им нису јасне. На пример, разумели су да се приликом крштења морају подронити под воду. Али ми немамо реку у нашем селу, нити у близини. Да ли морамо да дођемо овде да бисмо се крстили?“ Објавитељи су га повезали с једним пиониром који говори његов језик. Од тада су њих двојица редовно у контакту.

 Узбудљиво је посматрати како колица с литературом доприносе томе да се добра вест проповеда „по целом свету за сведочанство свим народима“ (Матеј 24:14). Како се покривају трошкови њихове производње? Прилозима који се између осталог дају преко странице donate.dan124.com. Хвала вам на вашим великодушним прилозима.