Пређи на садржај

Пређи на садржај

Права нада у боље сутра

Права нада у боље сутра

 Да ли са оптимизмом гледате на будућност? Многи се труде да остану позитивни упркос озбиљним проблемима с којима се суочавају. Али да ли је реално очекивати да ће ствари бити боље? Јесте. Свето писмо нам пружа чврсте разлоге да верујемо у боље сутра.

 Какву наду пружа Свето писмо?

 Свето писмо јасно каже да се човечанство суочава са огромним проблемима. Међутим, оно каже да ти проблеми неће трајати у недоглед. Погледајмо неколико конкретних примера.

  •   Проблем: Бескућништво

     Шта каже Свето писмо: „Они ће градити куће и живеће у њима“ (Исаија 65:21).

     Како ће се ове речи испунити: Свако ће имати свој кров над главом.

  •   Проблем: Незапосленост и сиромаштво

     Шта каже Свето писмо: „Моји изабраници ће уживати у плодовима свог рада“ (Исаија 65:22).

     Како ће се ове речи испунити: Сви људи ће имати посао који ће им доносити задовољство и уживаће у плодовима свог рада.

  •   Проблем: Неправда

     Шта каже Свето писмо: „Кнезови ће владати по правди“ (Исаија 32:1).

     Како ће се ове речи испунити: Људи више никада неће трпети неправду због своје расе нити због друштвеног или економског статуса. Према свакоме ће се поступати поштено.

  •   Проблем: Неисхрањеност и глад

     Шта каже Свето писмо: „На земљи ће богато родити жито, биће га у изобиљу по горским врховима“ (Псалам 72:16).

     Како ће се ове речи испунити: Сви ће имати обиље здраве хране. Нико неће ићи у кревет гладан нити ће патити од последица неухрањености.

  •   Проблем: Криминал и насиље

     Шта каже Свето писмо: „Свако ће седети под својом лозом и под својом смоквом и нико их неће плашити“ (Михеј 4:4).

     Како ће се ове речи испунити: Сви ће се осећати сигурно јер злих људи више неће бити, а „праведници ће поседовати земљу“ (Псалам 37:10, 29).

  •   Проблем: Рат

     Шта каже Свето писмо: „Народ на народ више неће подизати мач нити ће се више учити ратовању“ (Исаија 2:4).

     Како ће се ове речи испунити: На читавој планети владаће мир (Псалам 72:7). Нико више неће гинути у рату нити ће бежати из ратне зоне.

  •   Проблем: Болест

     Шта каже Свето писмо: „Нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘ “ (Исаија 33:24).

     Како ће се ове речи испунити: Људи више неће имати физичких недостатака нити ће се разболевати (Исаија 35:5, 6). Свето писмо чак обећава да „више неће бити смрти“ (Откривење 21:4).

  •   Проблем: Уништавање животне средине

     Шта каже Свето писмо: „Радоваће се пустиња и сасушена земља, веселиће се пустош и процветаће као шафран“ (Исаија 35:1).

     Како ће се ове речи испунити: Читава планета биће рај у коме ће људи живети, баш као што је Бог првобитно намеравао (Постанак 2:15; Исаија 45:18).

 Да ли је оно што Свето писмо каже сувише добро да би било истинито?

 Сасвим је разумљиво ако тако мислите. Али подстичемо вас да дубље истражите шта Свето писмо каже о будућности. Зашто? Зато што се обећања забележена у Светом писму разликују од људских обећања и предвиђања. Иза обећања која су забележена у Светом писму стоји сам Бог, што чини значајну разлику из следећих разлога:

  •   Бог је достојан поверења. Свето писмо каже да Бог „не може да лаже“ (Титу 1:2). Осим тога, само Бог може прорећи будућност (Исаија 46:10). У Светом писму има безброј примера који потврђују да се Божја пророчанства увек испуњавају. Више информација о овоме добићете ако погледате видео Како можемо бити сигурни да је Свето писмо веродостојно?

  •   Бог има моћ да реши наше проблеме. Свето писмо каже да Бог има моћ да „чини све што жели“ (Псалам 135:5, 6). Другим речима, ништа га не може спречити да учини оно што је обећао. Што је још важније, Бог жели да нам помогне зато што нас воли (Јован 3:16).

 Наравно, можда се питате: „Ако Бог жели да нам помогне и ако има моћ да то учини, зашто се онда још увек боримо са толиким проблемима?“ Одговор на ово питање можете добити ако погледате видео Зашто Бог допушта патњу?

 Како ће се та нада остварити?

 Бог ће испунити своја обећања посредством свог Краљевства, то јест небеске власти. Он је поставио Исуса Христа за владара тог Краљевства и дао му је власт да се постара за земљу и људе на њој. Док је Исус био на земљи, лечио је болесне, хранио гладне, управљао временским приликама и чак ускрсавао мртве (Марко 4:39; 6:41-44; Лука 4:40; Јован 11:43, 44). Тако је показао шта ће све учинити као Краљ Божјег Краљевства.

 Погледајте видео Шта је Божје Краљевство? у коме ћете сазнати нешто више о томе шта ће Божје Краљевство учинити за вас лично.

 Када ће се та нада остварити?

 Ускоро! Зашто можемо бити сигурни у то? У Светом писму је проречено шта ће се догађати пре него што Божје Краљевство почне да влада над земљом (Лука 21:10, 11). Данашња збивања у свету подударају се са оним што је проречено у Светом писму.

 Више информација о томе можете пронаћи у чланку „Када ће Божје Краљевство владати над земљом?

 Како вам нада коју пружа Свето писмо већ данас може помоћи?

 Један библијски писац је рекао да је нада коју Свето писмо пружа „сидро душе“ (Јеврејима 6:19). Као што сидро држи брод за време олује, тако и нама нада у испуњење библијских обећања помаже да поднесемо све проблеме са којима се суочавамо. Наша нада нам пружа емоционалну и менталну стабилност и чак доприноси нашем физичком здрављу (1. Солуњанима 5:8).