Пређи на садржај

Пређи на садржај

Корак 4. — Заштитите се од болести и повреда

Корак 4. — Заштитите се од болести и повреда

„Паметан човек види зло и склања се“ (Пословице 22:3). Предузмите једноставне мере које ће вас заштитити од болести и патње, и уштедети вам време и новац.

Одржавајте личну хигијену. „Прање руку је најважнији начин да се заштитите од заразних болести и будете здрави“, наводи се у извештају америчког Центра за контролу и превенцију болести. Сматра се да се чак 80 посто инфекција преноси прљавим рукама. Зато често перите руке током дана. Посебно је важно да то урадите пре јела, спремања хране, превијања или додиривања ране, као и након контакта са животињама, употребе тоалета или мењања пелена беби.

Прање руку сапуном и водом је делотворније од коришћења средстава за дезинфекцију на бази алкохола. Деца су здравија ако их родитељи поуче да перу руке и да не додирују уста и очи. Свакодневно купање, одржавање чистоће одеће и постељине и њихово проветравање такође доприносе бољем здрављу.

Спречите ширење заразе. Избегавајте близак физички контакт и немојте делити прибор за јело са особама које имају прехладу или грип. Те болести се могу пренети путем пљувачке и секрета из носа. Болести које се преносе путем крви, као што су хепатитис Б и Ц и сида најчешће се добијају преко сексуалног односа, интравенозног узимања дроге и трансфузије крви. Премда се неке инфективне болести могу спречити вакцинацијом, ипак је мудро предузети неопходне мере предострожности када смо са особом која има заразну болест. Надаље, заштитите се од инсеката. Немојте седети или спавати напољу без заштите када има комараца и других инсеката који су преносиоци болести. Користите мреже и средства против инсеката, нарочито за децу. *

Пазите на чистоћу свог дома. Посветите нарочиту пажњу чистоћи и уредности свог дома, како споља тако и изнутра. Немојте дозволити да се негде скупља устајала вода јер она погодује размножавању комараца. Отпаци, прљавштина, непокривена храна и смеће привлаче инсекте и штеточине који преносе микробе и шире болести. Ако немате тоалет, немојте вршити нужду напољу већ направите једноставан пољски ве-це. Поклопите отвор ве-цеа да се не би скупљале муве које преносе очне инфекције и друга обољења.

Водите рачуна о безбедности. Придржавајте се прописа о безбедности када радите, возите бицикл, мотоцикл или аутомобил. Пазите на то да вам возило буде у исправном стању. Користите одговарајућу заштитну одећу, обућу и опрему као што су заштитне наочаре, кацига, сигурносни појасеви и штитници за уши. Немојте превише времена проводити на сунцу, јер то може проузроковати рак и прерано старење коже. Ако сте пушач, прекините с том навиком. Уколико сада престанете, знатно ћете смањити ризик од срчаних обољења, рака плућа и можданог удара. *

^ одл. 5 Видети уводне чланке „Инсекти шире болести“ у издању Пробудите се! од 22. маја 2003.

^ одл. 7 Видети уводне чланке „Како оставити цигарете“, у издању Пробудите се! од маја 2010.