Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вештина тумачења Светог писма

Вештина тумачења Светог писма

„Како знате да је ваше тумачење Светог писма исправно када се оно може тумачити на разне начине?“

Да ли сте чули да људи то кажу? Па ипак, да ли сте знали да је могуће испитивати Свето писмо тако да оно само расветљава своје значење? Тајна лежи у овоме: Уколико околни стихови не бацају светло на значење неке одређене мисли, потражите друге стихове који говоре о тој теми. На тај начин допуштате Светом писму, а не свом гледишту, да вас води у доношењу закључака.

На пример, осмотрите оно што Свето писмо, то јест Библија, говори о стању у ком се налазе мртви. Оно што пише у наредним стиховима преузето је из различитих делова Библије. Погледајте како ови стихови образују једну хармоничну слику.

  • „Пред њим ће пасти сви који слазе у прах, који не могу сачувати душе своје у животу“ (Псалам 22:29). *

  • „Не уздајте се у кнезове, у сина човјечијега, у којега нема помоћи. Изиђе из њега дух, и врати се у земљу своју: тај дан пропадну све помисли његове“ (Псалам 146:3, 4).

  • „Живи знају да ће умријети, а мртви не знају ништа“ (Проповједник 9:5).

  • „Неће гроб тебе славити, неће те смрт хвалити [...] Живи, живи, они ће те славити као ја данас“ (Исаија 38:18, 19).

  • „Душа [која] згријеши она ће погинути“ (Језекиљ 18:4).

  • Имајући на уму смрт свог пријатеља Лазара, Исус Христ је рекао: „Лазар, наш пријатељ, заспа; него идем да га пробудим. Онда му рекоше ученици његови: Господе! ако је заспао, устаће [...] Тада им Исус каза управо: Лазар умрије“ (Јован 11:11-14).

Да ли видите како се ови стихови хармонично надовезују? Супротно широко заступљеним веровањима, Свето писмо говори о томе да су мртви заиста мртви. Они не живе — ни на небу нити било где другде — већ, такорећи, дубоко спавају и нису свесни ничега. Стога, они не могу размишљати, а камоли славити Бога. *

Мисао водиља: Када Свето писмо проучавамо тему по тему, основна учења која су у њему записана постају јасна. Наравно, овакав приступ, који Јеховини сведоци користе, изискује труд (Пословице 2:1-5). Уосталом, тако је и са свим другим стварима које заиста вреде.

^ Стихови су преузети из превода Даничић–Караџић.

^ У Светом писму пише да ће мртви који су у Божјем сећању бити пробуђени, то јест да ће ускрснути, у време које је Бог одредио. (Видети Јова 14:14, 15; Јована 5:28, 29; Дела апостолска 24:15.)