Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади питају

Како да се изборим са стресом?

Како да се изборим са стресом?

Под коликим си стресом?

  • Стрес, шта је то?

  • Држим се

  • Једва издржавам

  • Не могу више!

СТРЕС је попут тешке приколице коју велики камион без проблема вуче. Али са аутомобилом није тако. Ако би он вукао такву приколицу, макар и мало, то би га могло уништити. Слично се може десити и твом „аутомобилу“, то јест теби, уколико си изложен већем стресу него што можеш да поднесеш.

Да ли је ситуација безнадежна? Далеко од тога! Да не би „пукао“, треба или да смањиш терет или да повећаш снагу свог аутомобила. Заправо, можеш и једно и друго. Да видимо у чему је штос.

Мање терета

ИЗАЗОВ: Превише обавеза.

„Када ме неко замоли за помоћ или ме позове да се дружимо, не могу никог да одбијем, иако имам ствари које стварно морам да завршим“ (Катарина). *

ФОРМУЛА УСПЕХА: Научи да кажеш не.

„Мудрост је код скромних“, стоји у Библији (Пословице 11:2). Скромност, то јест прихватање својих граница, помаже ти да кажеш „не“ када видиш да би то било превише за тебе.

Наравно, није увек на месту одбити да неком помогнеш, на пример, родитељима када ти кажу да треба да завршиш послове по кући. Али ако допустиш да ти свако дода по мало терета, онда можеш да надрљаш! Чак и највећи камион има своје границе издржљивости.

Савет плус: Ако ти је тешко да неког директно одбијеш, пробај да кажеш: „Хајде, јавићу ти.“ А онда пре него што му одговориш, размисли о следећем питању: ’Да ли заиста имам довољно времена и енергије за то?‘

ИЗАЗОВ: Одлагање.

„Ако ми је тешко да нешто урадим, ја то одложим за касније, али ме то онда оптерећује. Кад се коначно латим тога, морам да јурим и онда сам под стресом“ (Силвија).

ФОРМУЛА УСПЕХА: Крени одмах — чак и ако не завршиш све у цугу.

„У послу не будите лењи“, саветује се у Библији (Римљанима 12:11). Довољно је што ти је задатак тежак, зашто себи да отежаваш одлагањем? Тако ће ти обавеза само дуже стајати за вратом!

Да би се мотивисао, направи списак оног шта треба да урадиш. Велике задатке разбиј на мање које можеш лакше обавити. „Мени су ти спискови супер ствар“, каже девојка по имену Кристина. „Обично прво на списак ставим ствари које не волим, а када их откачим, све иде лакше. Тако човек и не примети да је већ на стварима које више воли!“

Савет плус: Уколико ти је тешко да почнеш с неком обавезом, одреди себи 10-15 минута да радиш на њој, постави аларм да се огласи у то време и одмах се баци на посао. Кад се аларм огласи, већ ћеш имати 10 или 15 минута мање посла. Сада кад си кренуо, можда ћеш се изненадити колико ти добро иде.

Не стварај неред у соби! Ако мораш да претураш по хаосу да би дошао до домаћих задатака или одеће коју ћеш обући, само себи ствараш додатан стрес. Да ујутро не би била трка-фрка, одвој увече пре спавања пет минута да поспремиш собу.

Повећај снагу свог „аутомобила“

Води рачуна о свом телу.

Стручњаци кажу да здрава исхрана, редовно вежбање и довољно сна помажу у постизању бољих резултата. * Не брини, брига о телу није неки баук. Неколико једноставних корака ти могу помоћи. Што се тиче сна, пробај следеће.

  1. Довољно се наспавај. Одреди време кад лежеш и кад устајеш, барем радним данима.

  2. Увече смањи активности. Немој вежбати најмање три сата пре одласка у кревет и избегавај да увече узимаш тешке оброке и пића с кофеином.

  3. Кад је време да идеш у кревет, нека ти у соби буде мрачно, тихо и пријатно.

Укључи и друге.

Немој се устручавати да кад ти је тешко затражиш помоћ од родитеља или пријатеља. Да ли то заиста помаже? Да, помаже. Рађене су студије које показују да емоционална подршка смањује последице које повећани стрес може имати по срце, крвне судове и имунолошки систем.

Те студије потврђују оно што стоји у Библији: „Од бриге човеку срце клоне, а добра реч га развесели“ (Пословице 12:25). Када због неких брига паднеш у бедак, прави пријатељи ти могу упутити ’добру реч‘ подршке, а то може бити све што ти је потребно да би се подигао и кренуо даље.

Да ли ти треба додатна помоћ у борби против стреса? Погледај следећа поглавља из књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, 1. и 2. том; издали Јеховини сведоци.

1. ТОМ

2. ТОМ

 

^ Нека имена у овом чланку су промењена.

^ Више савета о исхрани и вежбању можеш наћи у 10. поглављу књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, 1. том; издали Јеховини сведоци.

ЗАШТО НЕ ПИТАШ РОДИТЕЉЕ?

С којим се стресовима ви суочавате? Шта сте открили да је најефикасније у борби против стреса?