Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Арктик

„Преко лета је дебљина леда четири пута мања у односу на његову дебљину пре 30 година“, изјавио је Питер Вадамс, професор физичке океанографије са Кембричког универзитета. Током 2012. је око 50 бродова пловило Северним морским путем, који је настао као последица глобалног загревања.

Свет

Мајчино млеко у првим данима након порођаја садржи преко 700 врста бактерија — више него што су научници очекивали. Још увек се истражује корисно биолошко дејство тих бактерија на дигестивни тракт и имунолошки систем новорођенчета.

Велика Британија

Британски научници су спровели једно истраживање помоћу симулатора вожње. Дошли су до закључка да прехлађени возачи имају спорије реакције од возача под дејством алкохола.

Демократска Република Конго

У Африци сваке године због слоноваче буде побијено на десетине хиљада слонова, што неки називају „незапамћеним“ покољем. У једном случају је неколико слонова упуцано одозго у главу, вероватно из хеликоптера.

Аустралија

На Великом коралном гребену је у протеклих 27 година одумрла половина корала. Научници за то највише криве тропске циклоне, најезду морских звезда познатих као „круна од перја“ [Acanthaster planci], као и избељивање корала изазвано порастом температуре океана.