Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Свет

„Сваке године скоро три милиона беба умре у првом месецу живота, углавном због узрока који су се могли спречити. Више од трећине њих умре у првом дану живота.“ (међународна организација „Save the Children“)

Велика Британија

Према британској институцији за јавно здравље (Public Health England), 2011. године је у 15 лондонских општина забележен пораст броја смртних случајева услед загађења ваздуха. Иронично, евродизел се промовише као еколошко гориво због мање потрошње и мање емисије угљен-диоксида. Међутим, у том подручју 91 посто штетних честица у ваздуху потиче од возила која користе евродизел.

Русија

Према једном истраживању које је 2013. спровео руски Фонд за јавно мњење, око 52 посто Руса православне вероисповести рекло је да никада није прочитало ниједан део Библије, а 28 посто њих је изјавило да се ретко моли.

Африка

Према извештају Светске банке, нерешена питања власништва обрадивих површина коче пољопривредну производњу и повећавају сиромаштво. Половина неискоришћеног обрадивог земљишта у свету — око 202 милиона хектара — налази се у Африци, за чију се пољопривредну производњу каже да искоришћава само четвртину свог потенцијала.

Сједињене Државе

Све више школа и универзитета замењује уџбенике таблет рачунарима у којима се налази све што је неопходно за ученике — градиво, програми, апликације и други садржаји. Међутим, поставља се питање да ли је то заиста исплативије.