Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Снови од Бога

Снови од Бога

Да ли Бог путем снова комуницира с људима?

[Божји пророк] Данило је на својој постељи уснио један сан [...] Тада је записао сан и испричао све што је видео.“ (Данило 7:1)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Бог је у библијско доба комуницирао с људима на различите начине и преносио им важне поруке. Понекад је то чинио путем снова. Али то нису били свакодневни снови, који су обично нелогични и неповезани. Ти снови су били живописни и смисаони, и преносили су конкретну поруку. На пример, пророк Данило је у сну видео неколико звери које представљају политичке силе, почев од Вавилона па све до нашег времена (Данило 7:1-3, 17). Бог је у сну рекао Јосифу из Назарета, Исусовом поочиму, да са женом и дететом побегне у Египат. Тако зли краљ Ирод није могао да убије Исуса. Када је Ирод умро, Бог је то у сну јавио Јосифу и такође му је наложио да се са породицом врати у своју земљу (Матеј 2:13-15, 19-23).

 Да ли Бог данас комуницира с нама путем снова?

Не идите преко онога што је написано.“ (1. Коринћанима 4:6)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Бог се побринуо да снови путем којих је пренео важне поруке људима буду записани у Библији. А за Библију се у 2. Тимотеју 3:16, 17 каже: „Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности, да Божји човек буде сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело.“

Библија нас ’потпуно опрема‘ тако што нам открива све што треба да знамо о Богу, његовим особинама, моралним мерилима, као и о нашој улози у његовој намери са земљом. Дакле, Бог више не мора да преноси поруке људима путем снова. Ако желимо да сазнамо шта нас очекује у будућности и каква је Божја воља, не треба да идемо „преко онога што је написано“, то јест онога што се налази у Библији. Штавише, скоро сваки човек на планети може читати Библију и сазнати шта значи све оно што она садржи, укључујући и снове од Бога који су записани у њој.

Зашто се можемо поуздати у снове и визије из Библије?

„Људи [су] говорили речи које су долазиле од Бога, како их је свети дух водио.“ (2. Петрова 1:21)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Многи снови и визије који су забележени у Библији били су пророчански, то јест предсказивали су будуће догађаје. Захваљујући томе, читаоци могу да испитају колико су поуздани писци Библије, као и њен садржај. Да ли су се њихови записи показали као тачни? Погледајмо један пример — визију која се налази у Данилу 8:1-7, у којој се говори о паду Вавилонског царства.

У том пророчанству се симболичним језиком каже да је један јарац оборио и згазио овна. Данило није знао које је значење те визије. Један Божји гласник је рекао: „Ован кога си видео, који има два рога, представља краљеве Медије и Персије. Рутави јарац представља краља Грчке“ (Данило 8:20, 21). Историја потврђује да се након пада Вавилонског царства, као светска сила подигла Медо-Персија. Око двеста година касније, њу је покорио Александар Велики, владар Грчке. Дакле, библијска пророчанства се до у танчине испуњавају, а тако и пророчански снови. Та чињеница издваја Библију од свих других књига, и зато можемо потпуно бити сигурни у њену тачност.