Пређи на садржај

Пређи на садржај

Печат који ’припада Јухалу‘

Печат који ’припада Јухалу‘

Печат који ’припада Јухалу‘

УСЕДМОМ веку пре н. е., халдејски владар Навуходоносор је освојио Јерусалим, срушио његове зидине и спалио град. Заробио је и ослепио јудејског краља Седекију. Поред тога, „погубио је и све Јудине великаше“ (Јеремија 39:1-8).

Међу Јудиним великашима, то јест кнезовима које су Вавилонци погубили вероватно се налазио и Јухал, Селемијин син. Извештај о њему је добио неку врсту епилога. Ипак, пре него што га осмотримо, погледајмо шта Свето писмо каже о Јухалу и о времену у ком је живео.

’Неће те надвладати‘

Јехова је заповедио пророку Јеремији да пренесе поруку осуде за Јерусалим и Јуду. Бог му је рекао да ће се јудејски краљеви, кнезови, свештеници и народ ’борити против њега‘. Затим је додао: „Али те неће надвладати, јер ’ја сам с тобом‘“ (Јеремија 1:17-19).

Током вавилонске опсаде јудејске престонице, краљ Седекија је двапут слао гласнике Јеремији да би сазнао да ли ће Навуходоносор повући војску, као и да затражи од тог пророка да се моли за такав исход. Један од краљевих изасланика био је и Јухал, такође познат и као Јеухал. Бог је открио Јеремији да ће Вавилонци, или Халдејци, уништити Јерусалим. Сви становници који остану у граду умреће од глади, куге или мача. С друге стране, они који се предају Халдејцима остаће живи. Те Јеремијине речи су веома разгневиле јудејске кнезове! (Јеремија 21:1-10; 37:3-10; 38:1-3).

Јухал је био један од кнезова који су подстицали Седекију: „Молимо те, нека се овај човек [Јеремија] погуби, јер обесхрабрује ратнике.“ Зли Јухал је такође био међу онима који су бацили Јеремију у јаму пуну блата из које је тај пророк касније спасен (Јеремија 37:15; 38:4-6). Јеремија је преживео уништење Јерусалима због тога што је слушао Јехову, али Јухал је по свему судећи погинуо када је уништена држава у коју се уздао.

Занимљив епилог

Могло би се рећи да је епилог извештаја о Јухалу „написан“ прошле године у Јерусалиму. Археолози су вршили ископавања на једном локалитету где су се надали да ће пронаћи дворац краља Давида. Ту су наишли на остатке велике камене грађевине за коју сматрају да је уништена у време пророка Јеремије, када су Вавилонци освојили Јерусалим.

Још увек се не може са сигурношћу рећи да ли је то стварно Давидов дворац. Па ипак, археолози су идентификовали један предмет који су нашли — отисак глиненог печата широк један центиметар који је приказан на 14. страни. Документ којим је он био запечаћен одавно не постоји. На отиску стоји: „Припада Јеухалу, сину Шелемијахуа, сина Шовијевог.“ Тај отисак је несумњиво начињен печатом Јеремијиног противника Јеухала, то јест Јухала, Селемијиног сина.

Археолог Еилат Масар, која је дешифровала текст са отиска, написала је да се једино још Јеухал спомиње као „други краљевски службеник“ поред Гемарије, Сафановог сина, чије се име појављује на једном отиску нађеном у Давидовом граду. a

Вера у Божју Реч не зависи од открића неког предмета, али испуњење надахнутог пророчанства јесте разуман темељ за поуздање у Библију. Историјске чињенице доказују да је Јеремија тачно прорекао уништење Јерусалима. Неславан крај Јеремијиних противника треба да ојача наше уверење да нас, уколико смо верни попут њега, непријатељи ’неће надвладати, јер је с нама Јехова‘.

[Фуснота]

a За информације о Гемарији и Сафану, видети чланак „Да ли си упознат са Сафаном и његовом породицом?“ у Кули стражари од 15. децембра 2002, стране 19-22.

[Извор слике на 14. страни]

Јеремија није подлегао притиску да разводни Божју поруку

[Слика на 15. страни]

Gabi Laron/Institute of Archaeology/ Hebrew University ©Eilat Mazar