Пређи на садржај

16. АПРИЛ 2020.
ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Спомен-свечаност 2020 – Африка

Програм на телевизији и радију

Спомен-свечаност 2020 – Африка

Ове године је годишњица Христове смрти обележена другачије него икада раније. Широм Африке је по први пут програм емитован преко телевизије и радија и то на неколико језика.

На тај начин је преко 407000 Јеховиних сведока у Африци пратило програм, као и још многи други. Премда не знамо колико је људи који нису Сведоци пратило овај програм, знамо да више од 150 милиона људи има приступ тим каналима и радио-фреквенцијама.

Услед пандемије коронавируса (COVID-19) велики број људи је пратио Спомен-свечаност путем видео-конференцијске везе. Међутим, многи Јеховини сведоци у Африци живе на подручјима на којима су услуге интернета и мобилне телефоније веома скупе тако да нису могли да директно прате програм нити да скидају снимке. Зато је Водеће тело одобрило да браћа из одређених подружница покушају да склопе уговоре по неким разумним ценама са телевизијским кућама и радио-станицама како би програм могао да се емитује на тај начин.

Укупно 11 подружница – Ангола, Бенин, Гана, Демократска Република Конго, Замбија, Зимбабве, Камерун, Малави, Мозамбик, Обала Слоноваче и Сенегал – склопиле су уговор са некима од телевизијских кућа и радио-станица да током Спомен-свечаности емитују програм на 36 локација које покривају подручја 16 земаља.

Ангола

Укупно шест радио-станица је пристало да емитује програм Спомен-свечаности, и то на шест језика: ибинда, киконго, кумбунду, њанека, португалском и умбунду. Ове радио-станице емитују програм за нека од најгушће насељених подручја у овој земљи.

Демократска Република Конго

Једна девојка је планирала да сама погледа програм Спомен-свечаности, будући да се члановима њене породице није свиђало то што она проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Међутим, док се спремала да га погледа, отац ју је позвао из дневне собе рекавши: „Ево почиње!“ Кад је ушла, изненадила се видевши да се цела породица окупила да преко телевизије прати Спомен-свечаност. Укупно десет чланова породице пратило је програм.

У једном селу које се налази близу Луене, један човек који није Јеховин сведок рекао је: „Наши пастори нису ништа урадили. Али ви сте наставили да држите ваша предавања чак и током пандемије. Зато ћемо вам се придружити!“

Гана

Државна телевизија је пристала да емитује програм Спомен-свечаности на језику тви. Чак су направили и рекламу у којој су позивали људе да прате тај програм. Осим тога, пуштали су и кратке филмове као што су Зашто је Исус умро? и Зашто Бог допушта патњу?, као и музичке спотове У новом свету том и Само што није.

Сенегал

Једна сестра је рекла: „Јехова је говорио преко радија и телевизије. То је просто невероватно! За нас је то велики благослов и срећа. Такав је наш Бог Јехова!“

Једна друга сестра је рекла: „Кад сам чула да ће се програм Спомен-свечаности емитовати преко телевизије, рекла сам себи: ’То је начин да ипак позовемо људе, иако због пандемије нисмо имали акцију са позивницама.‘ Одмах сам позвала оне с којима проучавам Библију, које редовно посећујем, као и све моје познанике који нису Сведоци и јавила им да ће телевизија емитовати Спомен-свечаност. Девет особа с којима проучавам Библију пратило је овај програм са својим породицама. Једна моја рођака која је пратила програм на телевизији у Зигинчору питала ме је да ли бисмо могле још мало поразговарати о томе, што сам ја радо прихватила.“

Овај посебан програм јесте само још један доказ да је Јехови „све могуће“ (Матеј 19:26).