Пређи на садржај

Апекс, мало насеље у Икалуиту, на Бафиновом острву на канадској територији Нунавут

17. АПРИЛ 2020.
КАНАДА

Спомен-свечаност 2020 – Канада

Спомен-свечаност на далеком северу

Спомен-свечаност 2020 – Канада

Двадесет седам објавитеља из скупштине Икалуит, која се налази у Канадском арктичком архипелагу, обележили су годишњицу Христове смрти путем видео-везе. Од 55 особа које проучавају Библију са објавитељима из ове скупштине, дванаесторо је пратило Спомен-свечаност на овај начин и веома су захвални што су имали такву могућност.

За већину ових људи који проучавају Библију свакако би било врло тешко, ако не и немогуће, да лично дођу на Спомен-свечаност. Сви они живе у удаљеним деловима скупштинског подручја које обухвата око два милиона квадратних километара, од Кимирута па све до Грис Фјорда, најудаљенијег насеља које припада Канади.

„Ове године су људи који проучавају Библију с нама први пут могли да нам се придруже на Спомен-свечаности. Један од њих, који живи у Грис Фјорду, позвао је још четири особе да му се придруже, тако да је укупно петоро људи из једног од најсевернијих крајева света пратило програм на овај начин“, каже брат Ајзак Димистер, старешина у скупштини Икалуит.

Прилагодљивост браће и сестара у овој скупштини на неуобичајене околности које је са собом донела пандемија коронавируса (COVID-19) довела је до сјајних резултата.

Сестра Кети Буречајло каже: „Ступили смо у контакт телефоном са људима који живе на источном делу Арктика. Имала сам фантастичне разговоре са људима из најзабаченијих крајева подручја на ком проповедамо. Људи су код куће и потребна им је реч охрабрења.“

Сестра Лора Макгрегор каже: „Нама овде у Икалуиту изолација је донела доста финансијских потешкоћа и неизвесности, па самим тим и доста стреса. Ово је први пут да свака породица за себе прави бесквасни хлеб. Уживали смо у томе. То нам је помогло да још дубље разумемо колико је ова свечаност једноставна и колико је добро што лако можемо набавити оно што нам је за њу потребно.“

Брат Димистер је још рекао: „Премда нас је ова пандемија на неке начине дистанцирала једне од других, било је фантастично видети како смо се током Спомен-свечаности сви зближили више него икада раније. Ове године је она оставила посебан траг у нашем животу.“

Скупштина у Икалуиту очекује да ће убрзо, чим се стекну услови, изградити нову Дворану Краљевства. Уверени смо да ће за то време Јехова наставити да благосиља њихов труд да преносе добру вест у најсевернијим крајевима Канаде, који се уједно сматрају и најзабаченијим крајевима света (Дела апостолска 1:8).