Пређи на садржај

Извештај с годишњег састанка

„Храна у право време“

Извештај с годишњег састанка

Шестог октобра 2012. одржан је 128. годишњи састанак корпорације Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania.

Скоро 5 000 особа се окупило у Конгресној дворани Јеховиних сведока у Џерсију, у држави Њу Џерси, док је путем видеоконференцијске везе преко 10 000 особа пратило програм из наших објеката у Бруклину, Патерсону и Волкилу, у држави Њујорк, као и у нашој подружници у Канади. Сви су били охрабрени изнетим извештајима о активностима Јеховиних сведока широм света и детаљним објашњењем Матеја 24:45-47.

Председавајући састанка био је Ентони Морис, који је члан Водећег тела. Он се осврнуо на претходне годишње састанке који су били посебно охрабрујући и од историјског значаја. Присутни су знали да их очекује програм који ће им ојачати веру, али су се ипак питали да ли ће по нечему бити значајан.

Приказана су два кратка филма – о градњи Дворана Краљевства и о посебним конгресима који су одржани 2012.

Градња Дворана Краљевства.

У овом филму је приказан успех у градњи Дворана Краљевства у земљама са ограниченим средствима. За протеклих 13 година, групе за градњу Дворана Краљевства су у таквим земљама изградиле 25 402 дворане, што значи да је сваког дана у просеку довршено више од пет дворана! Оне су изграђене од добровољних прилога Јеховиних сведока из целог света. Вешти чланови ових група за градњу често прискачу у помоћ и када се догоде природне катастрофе и поправљају или граде дворане Краљевства и куће Јеховиних сведока.

Посебни конгреси.

Током 2012, Јеховини сведоци су имали неколико посебних конгреса с делегатима из других земаља. По чему су се они разликовали од ранијих међународних конгреса?

У филму је објашњено да су смештај, превоз и оброке за делегате током конгреса организовале подружнице из земаља у којима су одржани конгреси, а не туристичке агенције. На сваком од њих било је око 1 500 делегата из других земаља.

Страни делегати и локални Сведоци су имали бројне прилике да се боље упознају, не само на конгресу већ и током разгледања града, заједничких оброка и проповедања. У филму је било речено: „Сви досадашњи посебни конгреси показали су да међу нама владају братска љубав и јединство.“

Присутни су се веома обрадовали када су сазнали да ће Јеховини сведоци убудуће сваке године имати овакве посебне конгресе у појединим градовима широм света.

И у наставку програма су изнете занимљиве мисли.

Интервјуи.

Три члана Одбора подружнице и њихове супруге, који су у пуновременој служби провели укупно 342 године, причали су о томе како их је Јехова Бог оспособио за многе задатке.

Ричард Келси, који је члан Одбора подружнице у Немачкој, рекао је да је у Школи за чланове Одбора подружнице и њихове супруге научио колико је важно да „увек поступа онако како Јехова каже“. Јехова је наш Отац који нас воли и жели нам само оно што је најбоље. Брат Келси је споменуо: „Он жели да вечно живимо и веома добро брине о нама.“ Чланови Одбора подружнице су у овој школи научили како да по узору на Јехову и они показују љубав.

Линда Јохансон је 1958. била позвана у Библијску школу Галад. У то време је била крштена две и по године, а у браку тек годину дана. Она је рекла: „У разреду су била веома зрела и искусна браћа. Мислила сам [...] да ми стварно ту није место.“

Ипак, сестра Јохансон није одустала и по завршетку те школе, она и њен муж су послати као мисионари у Малави. Неко време након што су Јеховини сведоци били жестоко прогоњени у тој земљи, она је проучавала Библију с једним државним функционером који је раније био против Сведока. Данас су његова жена, син и ћерка крштени Јеховини сведоци.

Проповедничка акција у великим градовима.

Четворо Сведока који су завршили Библијску школу за брачне парове и један путујући надгледник Јеховиних сведока из Њујорка испричали су шта су доживели док су проповедали у прометним деловима града.

У прометним деловима Њујорка, Јеховини сведоци сведоче користећи штандове с библијском литературом. Пролазници могу узети публикације, постављати питања на која желе добити библијски одговор и затражити да проучавају Библију.

И у другим деловима Њујорка, као и у Чикагу и Лос Анђелесу, Јеховини сведоци настоје да на овај начин дођу до људи. За само годину дана, око 2 700 особа је затражило да бесплатно проучава Библију.

Дечји хор.

Многи су били дирнути до суза када је хор од 17 деце отпевао песму „Послушност води до среће“, која се у песмарици Певајмо у част Јехови налази под бројем 120.

Након тога су шесторица чланова Водећег тела – брат Џексон, Лош, Пирс, Херд, Лет и Сплејн – изнели серију од шест говора у којима су објаснили значење Исусових речи које су забележене у Матеју 24:45-47. Тамо пише:

„Ко је дакле верни и разборити роб кога је његов господар поставио над својим слугама, да им даје храну у право време? Срећан је тај роб ако га његов господар, кад дође, нађе да тако ради! Заиста, кажем вам, поставиће га над свим својим имањем.“

У серији говора је одговорено на следећа питања:

Када је Исус поставио „верног и разборитог роба“ над својим слугама?

Треба сагледати контекст Исусових речи из целог 24. поглавља Јеванђеља по Матеју. Сви стихови који су овде наведени треба да се испуне током Христове присутности, то јест „свршетка овог поретка“ (стих 3).

  • ’Невоља тих дана‘ (стих 29)

  • „Овај нараштај“ (стих 34)

  • ’Тај дан и час‘ (стих 36)

  • ’Дан у који долази ваш Господ‘ (стих 42)

  • „Син човечји долази у час када се не надате“ (стих 44)

Логично је закључити да се „верни и разборити роб“ појавио током Христове присутности, која је почела 1914.

Да ли су Исусови апостоли у првом веку били „верни и разборити роб“? Они су имали чудесне дарове светог духа (1. Коринћанима 14:12, 24, 25). Међутим, да су они били „верни и разборити роб“, не би имало смисла да Исус поставља питање: „Ко је дакле верни и разборити роб?“ Из тога произлази да апостоли и други хришћани из првог века нису били „верни и разборити роб“, иако су били помазани светим духом.

Зато је разумно закључити да је Исус „верног и разборитог роба“ поставио над ’својим слугама‘ у време своје присутности, то јест „свршетка овог поретка“.

„Ко је дакле верни и разборити роб?“

Исус није указивао на неку особу, него на групу људи која складно сарађује. Исус је рекао да ће роб (1) надгледати слуге свог господара и да ће (2) давати слугама духовну „храну у право време“.

Од 1919, у главном седишту Јеховиних сведока је увек постојала мала група помазаних хришћана. Они надгледају дело проповедања широм света и директно су укључени у припремање и дељење духовне хране. Последњих година, то заправо ради Водеће тело Јеховиних сведока.

Све те чињенице наводе на следећи закључак: „Верни и разборити роб“ је постављен над Исусовим слугама 1919. године. Тај роб је мала група помазане браће која служе у главном седишту Јеховиних сведока током Христове присутности и директно учествују у припремању и дељењу духовне хране. Ако се узме у обзир служба коју врши Водеће тело Јеховиних сведока, јасно се може закључити да се израз „верни и разборити роб“ односи управо на Водеће тело.

Ко су „слуге“?

Исус је рекао да ће његове слуге добијати „храну у право време“. „Верни и разборити роб“ даје храну свим правим Исусовим следбеницима. Према томе, сви Христови ученици – и припадници помазаног остатка и припадници „других оваца“ – спадају у његове слуге (Јован 10:16).

Након што је говорник објаснио овај детаљ Исусовог пророчанства, проломио се громки аплауз који је дуго трајао. Неки од присутних су касније рекли да веома цене што их Исус сматра својим слугама.

Када ће Исус поставити роба „над свим својим имањем“?

Исус је рекао да ће „господар, кад дође“ поставити роба „над свим својим имањем“. Када Господар, Исус, долази?

Израз „кад дође“ превод је грчке речи ерхоме. У Матеју 24:42, 44 та реч је преведена са „долази“. Према тим стиховима, Исус долази као Судија током велике невоље (Матеј 24:30; 25:31, 32).

На основу тога се може закључити да ће Исус свог „слугу“ поставити над својим „имањем“ тек у будућности. Он ће то учинити током велике невоље.

Шта представља Исусово „имање“?

Исус је рекао: „Дата ми је сва власт на небу и на земљи“ (Матеј 28:18). Дакле, у Исусово имање не спада само Божја организација на земљи и све што је повезано с њом него и Месијанско Краљевство (Филипљанима 2:9-11).

Исус ће наградити „верног и разборитог роба“ тако што ће припаднике те групе ускрснути на небо и дати им краљевску власт над свим Христовим имањем на небу и на земљи. Исус је ту награду обећао свим верним помазаним хришћанима (Лука 22:28-30; Откривење 20:6).

У последњем говору ове серије, након што је прочитао Исусово обећање из Матеја 28:20, брат Сплејн је рекао: „Имамо још један разлог да будемо храбри. Тај разлог се налази у речима годишњег цитата за 2013, који према Исусу Навину 1:9 гласи: ’Буди храбар и јак! С тобом је Јехова, твој Бог.‘

Брат Морис је у закључним речима најавио једну новост. Следећи годишњи састанак ће се одржати 5. октобра 2013, а програм ће моћи да се прати у неким Конгресним дворанама у Сједињеним Државама, као и у другим државама у којима се говори енглески језик.

Програм ће се преносити само на енглеском и неће се преводити на друге језике.

На крају овог охрабрујућег годишњег састанка, који ће несумњиво остати запамћен, сви присутни су отпевали песму „Светлост све јаче сја“, која се у песмарици Певајмо у част Јехови налази под бројем 116. Стихови те песме су у потпуности одговарали ономе што је било изнето на овом годишњем састанку.

„Бог постави свог верног роба за нас

да храну нам на време даје.

А истина пружа нам наду и спас,

и клонут’ нам она не даје.“