Vrati se na sadržaj

Naša braća u Grčkoj bila su prognana ili zatvarana zbog svoje neutralnosti. Pa ipak, kad god je to bilo moguće, učestvovali su u svim teokratskim aktivnostima, kao što je obeležavanje godišnjice Hristove smrti

22. DECEMBAR 2022.
GRČKA

Sto godina kako se ne učimo ratovanju

Sto godina kako se ne učimo ratovanju

Nikos i Eleni Abadzis

Godina 2022. je za Jehovine svedoke u Grčkoj označila dve važne godišnjice: 100 godina od prvih dokumentovanih slučajeva prigovora savesti i 25 godina od kad je uvedena civilna služba.

Dvadeseti vek u Grčkoj bio je pun sukoba i nemira. To je značilo da su naša braća morala da se uvek iznova bore da ostanu neutralna. Braća Nikos Abadzis i Nikolaos Rebebos bila su prva dva Jehovina svedoka (tada Istraživača Biblije) u Grčkoj koja su morala da zauzmu stav i postupe po svojoj savesti oblikovanoj po Bibliji.

Brat Abadzis nije hteo da ide u Grčko-turski rat (1919–1922). O tom periodu, brat Abadzis je rekao: „Poslat sam u kasarnu [u Maloj Aziji] [...] Tamo sam skupio hrabrost i propovedao [vojnicima] i rekao im da jevanđelje ne kaže da ratujemo, već da volimo svoje neprijatelje.“ Po završetku rata, brat Abadzis je propovedao dobru vest u mnogim delovima Grčke.

Nikolaos Rebebos sa suprugom

Nikolaos Rebebos je bio u Grčko-turskom ratu. Ali kad je pročitao traktat koji je dobio od Istraživača Biblije i kad je počeo da čita Sveto pismo, promenio je stav prema ratovanju. S vremenom je rekao svojim nadređenima da više neće da učestvuje u ratu iako je znao da bi za to mogli da ga streljaju. Nikolaos je hrabro rekao da mu ni dlaka s glave neće faliti osim ako Bog to ne dozvoli. Posle rata je potražio Istraživače Biblije i krstio se 1925.

Braća Abadzis i Rebebos su prvi od mnoge braće Grka koji su ostali neutralni uprkos snažnom pritisku da uzmu oružje. Tokom Drugog svetskog rata i Grčkog građanskog rata (1946–1949) naša braća su bila hrabra i odbijala su da se priključe bilo vojsci bilo gerilcima, nekad i po cenu života. Ne povlačeći se pred progonstvom, nastavili su da propovedaju dobru vest mira i tako je broj Jehovinih svedoka u Grčkoj porastao sa 178 na 2 808, u periodu od 1940. do 1949. godine.

Jehovini svedoci i danas revno propovedaju u Grčkoj

Zatvor je čekao sve koji su zbog prigovora savesti odbijali da služe vojsku. Ukupno je 3 788 braće bilo u zatvoru zbog toga. Konačno je 1997. u Grčkoj uvedena civilna služba. Trenutno oko 100 naše braće u Grčkoj obavlja civilnu službu.

U službenoj 2022. godini, najveći broj objavitelja u Grčkoj bio je 27 995, a krstilo se 420 osoba.

Tokom proteklog veka, bilo je očigledno da Jehova podržava našu braću u Grčkoj dok ostaju rešeni da se ne uče ratovanju (Isaija 2:4).