Пређи на садржај

Пређи на садржај

КАКО БИТИ СРЕЋАН

Здравље и позитиван став

Здравље и позитиван став

ХРОНИЧНА БОЛЕСТ ИЛИ ИНВАЛИДНОСТ БИТНО УТИЧУ НА ЖИВОТ. Улф је некада био здрав и активан. Али након што је остао парализован, рекао је: „Пао сам у тешку депресију. Више нисам имао ни снаге ни храбрости за живот. Осећао сам се смождено.“

Улфово искуство нас подсећа да нико нема потпуну контролу над својим здрављем. Ипак, постоји нешто што можемо предузети да бисмо у разумној мери сачували здравље. Али шта ако се изненада озбиљно разболимо? Да ли смо због тога осуђени на несрећу? Не мора да значи. Као прво, хајде да видимо неке савете који ће нам помоћи да сачувамо добро здравље.

БУДИТЕ У СВЕМУ УМЕРЕНИ (1. Тимотеју 3:2, 11). Ако имамо навику да се преједамо и опијамо, јасно је да ће због тога трпети наше здравље, а да и не говоримо о финансијама. „Не буди међу онима који се опијају вином, ни међу онима који прождрљиво једу месо. Јер ће пијаница и изјелица осиромашити, а поспаност ће човека обући у рите“ (Пословице 23:20, 21).

НЕ ТРУЈТЕ СВОЈЕ ТЕЛО. „Очистимо се од сваке прљавштине тела и духа“ (2. Коринћанима 7:1). Људи прљају своје тело када се опијају, пуше или се дрогирају. На пример, пушење „проузрокује многе болести и поремећаје и штети скоро сваком органу“, стоји у извештају америчких Центара за контролу и превенцију болести.

ГЛЕДАЈТЕ НА СВОЈЕ ТЕЛО И ЖИВОТ КАО НА ДРАГОЦЕНИ ДАР. Захваљујући Богу, „имамо живот и мичемо се и постојимо“ (Дела апостолска 17:28). Ако узмемо у обзир ту чињеницу, избегаваћемо непотребне ризике где год да се налазимо, на послу, у саобраћају или на рекреацији. Тренутак узбуђења може имати високу цену — живот у инвалидским колицима!

ДРЖИТЕ ПОД КОНТРОЛОМ НЕГАТИВНЕ ЕМОЦИЈЕ. Ум и тело су нераскидиво повезани. Зато покушајте да избегнете прекомерну забринутост, неконтролисан гнев, завист и друге штетне емоције. „Одбаци гнев и одагнај срџбу“, стоји у Псалму 37:8. У Светом писму налазимо и следећи савет: „Не брините се, дакле, за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге“ (Матеј 6:34).

ПОКУШАЈТЕ ДА СЕ ЗАДРЖИТЕ НА ПОЗИТИВНИМ МИСЛИМА. „Мирно срце живот је телу“, каже се у Пословицама 14:30. У Библији се још каже: „Весело срце делује добро као лек“ (Пословице 17:22). Чак се и савремена медицина слаже с тим. Према речима једног лекара из Шкотске, „уколико сте срећни, мања је вероватноћа да ћете се разбољевати као људи који су несрећни.“

БУДИТЕ ЈАКИ У НОВИМ ОКОЛНОСТИМА. Можда и ви попут Улфа немате другог избора него да подносите оно што вас је снашло. Па ипак, од нас самих зависи какав ћемо став имати у датим околностима. Неки се једноставно препусте очају, што још више погоршава ситуацију. „Ако се обесхрабриш у дан невоље, ослабиће снага твоја“, стоји у Пословицама 24:10.

Неки прођу кроз одређени период очајавања, али се касније поврате. Они се прилагоде новим околностима и пронађу начине да наставе са животом. Тако је било и са Улфом. Он каже да је након што се пуно молио и дубоко размишљао о поруци из Библије која пружа наду, „почео да у свом животу запажа и неке нове могућности, а не само препреке“. Попут многих, који су као и он доживели страшне ствари у животу, из свега тога је научио да буде саосећајнији, а то га је навело да преноси другима утешне мисли из Светог писма.

Човек по имену Стив је такође много пропатио због свог хендикепа. Када је имао 15 година доживео је једну незгоду због које је остао парализован од врата наниже. Међутим, до 18. године поново је могао да користи руке. Кад је отишао на факултет, његов живот је почео да се врти око дроге, алкохола и секса. Изгубио је сваку наду. А онда је почео да проучава Библију. Тако је стекао нови поглед на живот и ослободио се лоших навика. Он каже: „Нестао је осећај празнине који ме је тако дуго прогањао. Сада ми је живот испуњен миром, срећом и задовољством.“

Оно што су рекли Стив и Улф подсећа на речи из Псалма 19:7, 8, где стоји: „Закон је Јеховин савршен, душу крепи [...] Наредбе су Јеховине праведне, срце веселе, заповест је Јеховина чиста, очи просветљује.“