Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се суочити са изненадном болешћу

Како се суочити са изненадном болешћу

 Да ли вам се здравствено стање изненада погоршало? Онда знате колико то може бити исцрпљујуће у менталном, емоционалном и финансијском погледу. Шта вам у тој ситуацији може помоћи? Ако се разболео неко у вашој породици или неки ваш пријатељ, како им можете помоћи? Премда Библија није неки медицински приручник, у њој се налазе практични савети који вам могу помоћи да се снађете у тако тешкој ситуацији.

Корисни савети

  •   Потражите стручну помоћ

     Шта каже Свето писмо: „Не треба лекар здравима, него болеснима“ (Матеј 9:12).

     Како да то примените: Потражите помоћ лекара када је потребно.

     Предлог: Потрудите се да добијете најбољу помоћ која вам стоји на располагању. Некад је добро потражити мишљење још једног лекара (Пословице 14:15). Док разговарате са лекарима, постарајте се да им лепо објасните какве тегобе имате и затим добро слушајте шта имају да вам кажу (Пословице 15:22). Информишите се о својој болести и о томе које вам све врсте лечења стоје на располагању. Ако знате шта да очекујете, у емотивном погледу моћи ћете да се припремите на ту ситуацију и биће вам лакше да доносите добре одлуке.

  •   Водите здрав живот

     Шта каже Свето писмо: „Телесно вежбање је корисно“ (1. Тимотеју 4:8).

     Како да то примените: Здраве навике, као што је редовно вежбање, допринеће вашем здрављу.

     Предлог: Редовно вежбајте, здраво се храните и довољно спавајте. Стручњаци се слажу у томе да се исплати развијати здраве навике чак и када имате неки нови здравствени проблем. За шта год да се одлучите, узмите у обзир ваше здравствено стање и пазите да то не угрожава ваше лечење.

  •   Потражите помоћ других

     Шта каже Свето писмо: „Прави пријатељ воли у свако доба, а у невољи постаје брат“ (Пословице 17:17).

     Како да то примените: Пријатељи вам могу помоћи да пребродите тај тежак период.

     Предлог: Разговарајте са пријатељем којем отворено можете рећи како се осећате. То ће вам помоћи да се мало растеретите. Породица и пријатељи би за вас вероватно учинили још нешто, али не знају тачно шта вам је потребно. Зато им отворено реците шта би вам највише значило. Будите разумни у својим очекивањима и захвални за сваку помоћ коју добијете. С друге стране, да се не бисте превише исцрпљивали, можда ћете морати да поставите неке границе. На пример, можда морате одредити колико ћете често примати посете и колико оне могу да трају.

  •   Будите позитивни

     Шта каже Свето писмо: „Весело срце је добар лек, а сломљен дух одузима снагу“ (Пословице 17:22).

     Како да то примените: Ако сте позитивни и не губите наду, остаћете емоционално уравнотежени и моћи ћете да се борите са стресом који здравствени проблем носи са собом.

     Предлог: Док се прилагођавате новој ситуацији, мислите на оно што можете да урадите, а не на оно што не можете. Немојте се упоређивати са другима нити размишљајте о томе шта сте све раније могли да урадите а сада не можете (Галатима 6:4). Постављајте разумне и достижне циљеве. То ће вам дати снаге да на будућност гледате са оптимизмом (Пословице 24:10). Колико год вам околности то дозвољавају, чините нешто за друге. Срећа која произлази из давања надвладаће негативне мисли (Дела апостолска 20:35).

Можемо ли очекивати помоћ од Бога у борби са болешћу?

 Библија показује да Јехова Бог a може помоћи ономе ко има здравствених проблема. Иако не можемо очекивати неко чудесно излечење, Бог на следеће начине помаже онима који му служе:

 Унутрашњи мир. Јехова нам даје „мир који превазилази оно што човек може разумети“ (Филипљанима 4:6, 7). Када имамо такав мир, нећемо бити претерано забринути. Бог такав мир даје онима који му у молитви отварају своје срце (1. Петрова 5:7).

 Мудрост. Мудрост коју нам Јехова даје помаже нам да доносимо мудре одлуке (Јаковљева 1:5). Такву мудрост стичемо када проучавамо Библију и примењујемо њена начела која не застаревају.

 Боља будућност. Јехова обећава да у будућности „нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘ “ (Исаија 33:24). Таква нада многима помаже да остану позитивни чак и када болују од веома тешких болести (Јеремија 29:11, 12).

a Свето писмо открива да Божје име гласи „Јехова“ (Псалам 83:18).