Пређи на садржај

Пређи на садржај

ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Бриге

Бриге

Бриге могу деловати као кочница, али и као покретачка снага. То потврђује и Библија.

Да ли је нормално бити забринут?

РЕАЛНОСТ.

Забринутост подразумева осећања немира, нервозе и тескобе. С обзиром да живимо у несигурном свету, сви смо понекад забринути.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Краљ Давид је написао: „Докле ћу се борити у души својој, по цео дан носити тугу у срцу своме?“ (Псалам 13:2). Шта је помогло Давиду? У молитви је излио срце Богу, потпуно се уздајући у његову милост (Псалам 13:5; 62:8). Заправо, Бог и нас позива да се ослонимо на њега, као што стоји у 1. Петровој 5:7: „Све своје бриге баците на њега, јер се он брине за вас.“

Забринутост за друге можемо умањити тако што ћемо учинити нешто за њих

Осим тога, бриге често можемо умањити и тако што ћемо учинити нешто конкретно. Примера ради, када је библијског писца Павла притискала „брига за све скупштине“, он се трудио да утеши и охрабри оне за које је био забринут (2. Коринћанима 11:28). На тај начин, за њега су бриге биле покретачка снага јер су га подстакле да пружи неопходну помоћ. И ми се можемо угледати на Павла. Супротан став — незаинтересованост и равнодушност — могао би показати недостатак љубави (Пословице 17:17).

Не гледајте само на своју корист него и на корист других.“ (Филипљанима 2:4)

Како се можемо изборити с претераном забринутошћу?

РЕАЛНОСТ.

Узроци забринутости могу бити грешке из прошлости, страх од будућности или економска ситуација. *

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Забринутост због грешака из прошлости: У првом веку, неки који су постали хришћани раније су били пијанице, изнуђивачи, блудници и лопови (1. Коринћанима 6:9-11). Па ипак, они нису себе мучили сталним присећањем на прошлост, већ су се променили и поуздали у Божју велику милост. У Псалму 130:4 о Богу се каже: „Ти истински опрашташ.“

Страх од будућности: „Не брините се, дакле, за сутрашњи дан“, рекао је Исус Христ, „јер ће сутрашњи дан имати своје бриге“ (Матеј 6:25, 34). Дакле, мудро је бавити се проблемима које имамо данас. Ако унапред бринемо о сутрашњим бригама, само ћемо себи отежати јер нам то може замаглити просуђивање и довести до исхитрених одлука. Добро је задржати на уму да се многи страхови уопште не обистине.

Економска ситуација: Један мудар човек се молио: „Не дај ми ни сиромаштва ни богатства“ (Пословице 30:8). Тражио је да буде задовољан оним што има, што је став који Бог цени. У Јеврејима 13:5 се каже: „Нека у вашем животу не буде љубави према новцу, него будите задовољни оним што имате. Јер [Бог] је рекао: ’Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити.‘“ За разлику од новца који нас може изневерити, Бог никада неће изневерити оне који се уздају у њега и воде једноставан живот.

„Нисам видео праведника остављеног, ни децу његову хлеб да просе.“ (Псалам 37:25)

Хоћемо ли се икада ослободити забринутости?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

„Улазимо у ново доба забринутости“, рекла је 2008. новинарка Харијет Грин у новинама The Guardian. Патрик О’Конор је 2014. у новинама The Wall Street Journal написао: „Американци пробијају све рекорде забринутости.“

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Од бриге човеку срце клоне, а добра реч га развесели“ (Пословице 12:25). Једна посебно „добра реч“ јесте добра вест о Божјем Краљевству (Матеј 24:14). То Краљевство, Божја владавина, ускоро ће учинити нешто што ми сами никада не бисмо могли — уклониће забринутост тако што ће искоренити њене главне узроке, чак и болест и смрт. Бог ће „обрисати сваку сузу с [наших] очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити“ (Откривење 21:4).

„Нека вас Бог који даје наду испуни свом радошћу и миром зато што верујете.“ (Римљанима 15:13)

^ одл. 10 Било би мудро да се они који пате од озбиљних анксиозних поремећаја обрате лекару. Пробудите се! не заговара неки конкретан начин лечења.